Jennifer Jareau

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jennifer Jareau
Lik iz serije Zločinački umovi
Prvo pojavljivanje"Compulsion" (1x02)
StvaralacJeff Davis
Portretirao/laA. J. Cook
Informacije
NadimakJJ
ZanimanjeFBI-agent
TitulaNadzorna specijalna agentica
Suprug(a)William LaMontagne Jr. (zaručnik)
DjecaHenry LaMontagne
RodbinaNeimenovana sestra (pokojna)
Neimenovani brat/sestra
Neimenovani nećak/nećakinja

Jennifer "JJ" Jareau je lik iz CBS-ove kriminalističke serije Zločinački umovi, a glumi je A. J. Cook.

Pozadinska priča[uredi | uredi izvor]

Kad je imala 11 godina, njena sestra počinila je samoubistvo. JJ je završila srednju školu u East Alleghenyju, blizu Pittsburgha. U završnoj godini bila je kapiten glavnog nogometnog tima i zaradila je sportsku stipendiju za univerzitet u Pittsburghu. Jedno je vrijeme pohađala i univerzitet Georgetown. Kao dijete je skupljala leptire.

Posao u JAP-u[uredi | uredi izvor]

Njena dužnost u timu jeste veza s medijima i lokalnim policijama.[1] Iako je talentirana i korisna, ona ustvari nije profiler; jednom je odbila Hotchnerov prijedlog da "ide na časove" kako bi stekla kvalifikaciju.[2] Rekla je Rossiju da se odlučila pridružiti FBI-u nakon što je bila na predstavljanju jedne njegove knjige u univerzitetskoj biblioteci tokom njene apsolventske godine. Rekla je da nije znala šta da radi sa svojim životom dok nije čula njegovo predavanje i prijavila se na FBI-jevu akademiju sljedeće jeseni. Svoj posao uglavnom obavlja u prostorijama lokalne policije i terenskih ureda u gradovima u koje tim odlazi, ali se i priključuje timu u pretresima. Također, dobro rukuje i vatrenim oružjem, što je viđeno u epizodi Penelope (3x09), kad je riješila talačku krizu u prostorijama JAP-a ubivši Jamesa Colbyja Baylora/Jasona Clarka Battlea.

Fobije[uredi | uredi izvor]

U epizodi "Boogeyman" (2x06) otkrila je da se boji šume; kad je Morgan i Reid upitaju zašto, ona im ispriča "vedru" priču o tome kako je jednom radila kao savjetnica u kampu i pronašla mrtvo tijelo svog šefa u kolibi. Nakon toga im je priznala da ta priča nije istinita i da jednostavno ne zna razlog tog svog straha. U istoj epizodi spomenula je da ima nećakinju, kojoj je tad bilo osam godina.

Kad su se ona i Reid razdvojili u noći kad je Reida oteo Tobias Hankel, JJ je ušla u jedan mračni štagalj u kojem su je napali psi trenirani za ubistvo, koje je u samoodbrani ubila iz pištolja. Nakon ovoga čini se da se kod nje razvio i strah od pasa.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Jednom je izišla na sastanak s Reidom, i to na utakmicu Washington Redskinsa, ali je tu bilo malo bilo čega romantičnog, mada su njih dvoje dobri prijatelji, a JJ je i zamolila Reida da bude kum njenom sinu. U epizodi "In Heat" (3x17) otkriveno je da je u vezi s detektivom Williamom LaMontagneom Jr., s kojim je tim radio godinu prije na jednom slučaju u New Orleansu.[3] Iako je bila u vezi više od godinu dana, JJ je to tajila od ostatka ekipe (iako na kraju epizode vidimo da oni već odavno znaju za to). Nakon što je JJ rekla Willu da je trudna[4], on ju je kasnije zaprosio i dao joj do znanja da je spreman odreći se svoje značke i posla kako bi joj pomogao oko djeteta i kako bi ona mogla nastaviti raditi svoj posao, iako je bio zabrinut za njenu i djetetovu sigurnost.[5] JJ je kasnije rekla Hotchu da je našla zamjenu za sebe dok se ne vrati s porodiljskog dopusta[6] i ubrzo nakon toga rodila je dječaka Henryja.[7] JJ i Will odabrali su Reida i Garciju za Henryjeve kumove. Kad se vratila s dopusta, ona i Will razmijenili su prstenje s njegovim zodijačkim kamenom, što nije službeno predstavljalo njihove zaruke jer je prsten bio na njenoj desnoj ruci, a na lijevoj izgleda da ga nema.

Promocija[uredi | uredi izvor]

U epizodi JJ (6x02) otkriveno je da je JJ dvaput odbila promociju u Pentagon, sakrivši i ponudu i odbijanje od nadređenih jer nije imala interes napustiti JAP. Međutim, šefica Odjela Erin Strauss natjerala ju je da prihvati promociju jer se ta promocija, po Morganovim riječima, visoko odražava na Straussovu. Njeno mjesto u JAP-u trenutno je upražnjeno, a dužnost su međusobno podijelili članovi tima. Njen odlazak povezan je sa činjenicom da je A. J. Cook dobila otkaz zbog finansijskih razloga povezanih s premijerom spin-off serije Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca.[8]

Kratki povratak: "Lauren"[uredi | uredi izvor]

Cook se vratila u jednoj epizodi zbog odlaska Paget Brewster (agentica Emily Prentiss) iz serije.[9] U epizodi Lauren JJ prima poziv i vraća se da pomogne JAP-u da pronađu Prentiss i uhvate Iana Doylea prije no što bude prekasno. Doyle u borbi probada Emily kocem i uspijeva pobjeći. Tim je uskoro pronalazi i hitno je prevoze u bolnicu, gdje im JJ kaže da "je podlegla na operacijskom stolu". Međutim, kasnije je otkriveno da je Emily živa i JJ se susreće s njom (gledaoci je vide samo straga) u Parizu, gdje joj daje 3 pasoša i 3 bankovna računa kako bi mogla početi novi život skrivena od Doylea. JJ i Hotch jedini su članovi tima koji znaju da je Emily živa.

Povratak u tim[uredi | uredi izvor]

U finalu 6. sezone JJ se susreće s Rossijem u njegovom uredu nakon što je čula za smanjenje budžeta. Ona mu tad govori da se vraća u JAP, što je bio posljednji kadar epizode.[10]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ CBS Corporation, "O Zločinačkim umovima"; preuzeto: 19. 3. 2010.
  2. ^ (2x07) "North Mammon", CBS, 1. 11. 2006.
  3. ^ (2x18) "Jones", CBS, 28. 2. 2007.
  4. ^ (3x17) "The Crossing", CBS, 7. 5. 2008.
  5. ^ (3x20) Lo-Fi, CBS, 21. 5. 2008.
  6. ^ (4x05) Catching Out, CBS, 29. 10. 2008.
  7. ^ (4x07) Memoriam, CBS, 12. 11. 2008.
  8. ^ Michael Ausiello, "Cook i Brewster vraćaju se u seriju - ali na koliko dugo?" Arhivirano 17. 11. 2010. na Wayback Machine, 25. 6. 2010.
  9. ^ Anthony Ocasio, "A. J. Cook vraća se u Zločinačke umove zbog posljednje epizode Paget Brewster", screenrant.com, 3. 2. 2011.
  10. ^ Rick Porter, "A. J. Cook vraća se za stalno" Arhivirano 23. 5. 2011. na Wayback Machine, Zap2It.com, 16. 4. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]