Jeremiah Johnson (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jeremiah Johnson
Datoteka:Jeremiah Johnsonposter.jpg
Theatrical release poster
RežiserSydney Pollack
ProducentJoe Wizan
Scenarist(i)
  • Edward Anhalt
  • John Milius
  • David Rayfiel Izmijeni na Wikipodacima
UlogeRobert Redford
Will Geer
Allyn Ann McLerie
Stefan Gierasch
Charles Tyner
Delle Bolton
MuzikaTim McIntire
John Rubinstein
KinematografijaDuke Callaghan
MontažaThomas Stanford
ProdukcijaSanford Productions (III)
DistributerWarner Bros.
Premijera
  • 7. maj 1972. (1972-05-07) (Cannes)[1]
  • 21. decembar 1972. (1972-12-21) (New York City)[2]
Trajanje108 minutes
116 minutes (w/ Overture and Intermission)
ZemljaUnited States
JezikEnglish
Crow
Salish
Budžet$3.1 million[3]
Zarada$44.7 million[4]

Jeremiah Johnson američki je film u žanru vesterna snimljen 1972. godine u režiji Sydneya Pollacka u kojem glavnu ulogu tumači Robert Redford kao naslovni lik i Will Geer kao "Bear Claw (medvjeđa kandža)" Chris Lapp. Djelomično se zasniva na životu legendarnog planinara Johna Jeremiah Johnsona, ispričanog u knjizi Raymonda Thorpa i Roberta Bunkera Ubica vrana: Saga o Johnsonu koji jede jetru i romanu Vardisa Fishera Planinar. Scenarij su napisali John Milius i Edward Anhalt; film je sniman na različitim lokacijama u Redfordovoj usvojenoj državi Utah. Radnja filma se fokusira na planinskog čovjeka koji želi živjeti pustinjačkim životom i neželjeno postaje predmetom duge osvete plemena Vrana i pokazuje se kao dobar protivnik za njihove ratnike u pojedinačnoj borbi na ranoj granici. Film je uvršten u takmičarski program Kanskog filmskog festivala 1972 godine.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Veteran Meksičko-američkog rata Jeremiah Johnson započinje život planinara, izdržavajući se u Stjenovitim planinama kao traper. Njegova prva zima u planinskoj zemlji je teška; on nabasava na poglavicu Farba-svoju-košulju-u-crveno plemena Vrana. Jeremiah je naoružan puškom Hawken kalibra .30, koju koristi kao svoje glavno naoružanje sve dok ne pronađe smrznuto tijelo planinara Hatcheta Jacka koji drži pušku Hawken kalibra .50. Jack je ostavio oporuku kojom daje svoju pušku čovjeku koji pronađe njegov leš. Sa svojom novom puškom, Jeremiah nehotice ometa lov na grizlija starijeg i ekscentričnog Chrisa Lappa, zvanog "Medvjeđa kandža", koji ga podučava da živi u planinama. Nakon susreta sa Vranama, uključujući Lappovog prijatelja, poglavicu Farba-svoju-košulju-u-crveno, i učenja vještina potrebnih za preživljavanje, Johnson odlučuje da se osamostali.

On nailazi na kolibu čije su stanovnike očigledno napali ratnici plemena Crnih stopa, ostavljajući u životu samo ženu i njenog nekomunikativnog sina. Žena, izluđena tugom, primorava Johnsona da usvoji njenog sina. On i dječak, kojeg Johnson naziva "Caleb", nailaze na Del Guea, planinara kojeg su opljačkali Crne stope, i zakopali ga do vrata u pijesak i nabili mu perje u nos. Gue uvjerava Johnsona da mu pomogne u povratu njegove ukradene robe, ali Johnson savjetuje protiv nasilja kada pronađu kamp Crnih stopa.

Njih dvojica se noću ušunjaju u kamp kako bi preuzeli Gueovu imovinu, ali Gue puca i planinari tada ubijaju Crne stope. Gue uzima nekoliko konja i skalpova Crnih stopa. Johnson, zgrožen bespotrebnim nasiljem, vraća se Calebu. Ubrzo nakon toga, oni su iznenađeni gostoprimstvom pokrštenog plemena Ravnih glava, koji ih primaju kao počasne goste. Johnson nesvjesno zaduživa poglavicu dajući mu ukradene konje i skalpove Crnih stopa, njihovih smrtnih neprijatelja; prema običaju Ravnih glava, da bi održao svoju čast, poglavica ga sada mora ili ubiti ili mu dati veći dar. Poglavica mu daje svoju kćer Labud da je oženi. Nakon vjenčanja, Gue odlazi sam, a Johnson, Caleb i Swan putuju u divljinu. Johnson pronalazi odgovarajuću lokaciju za izgradnju kolibe. Smještaju se u svoj novi dom i polako počinju ličiti na porodicu.

Johnson se nalazi pod pritiskom trupa američke konjice da predvodi grupu u potrazi za spas nasukanog karavana doseljenika. Johnson nerado napušta porodicu da bi pomogao, ali je pod pritiskom i nevoljko se pristaje. Zapovjednik trupa, poručnik Mulvey, zanemaruje Johnsonov savjet da ne putuju kroz sveto groblje Vrana i naređuje Johnsonu da ih vodi dalje. Dok su se vraćali kući istim putem, Johnson primjećuje da su grobovi sada ukrašeni Labudovim plavim drangulijama; on juri nazad do kolibe, gdje otkriva da mu je porodica ubijena.

Johnson kreće u potragu za ratnicima koji su ubili njegovu porodicu i napada ih, ubijajući sve osim jednog, debelog čovjeka koji pjeva svoju oproštajnu pjesmu kada shvata da ne može pobjeći. Johnson ga ostavlja u životu, a preživjeli širi priču po cijelom regionu o planinskom čovjeku u potrazi za osvetom, hvatajući tako Johnsona u zamku i zavađajući ga sa Vranama. Pleme šalje svoje najbolje ratnike jednog po jednog da ubiju Johnsona, ali on ih pobjeđuje. Njegova legenda raste i Vrane ga počinju poštovati. Ponovo susreće Guea i vraća se u kolibu Calebove majke, samo da bi otkrio da je ona umrla i da tamo živi novi doseljenik po imenu Qualen i njegova porodica. U blizini, Vrane su podigli spomenik Johnsonovoj hrabrosti, povremeno ostavljajući sitnice i talismane u znak počasti.

Johnson i Lapp se sastaju po posljednji put. Upravo u ovom dirljivom susretu učenika i nastavnika Lapp shvaća koliko je Johnsonu bila teška borba protiv cijele nacije na ogromnoj i usamljenoj granici. Lappova spoznaja se događa kada Johnson upita: "Znate li slučajno koji je mjesec u godini?" Lapp jednostavno odgovara: "Ne, zaista ne bih znao. Žao mi je, hodočasniče." Johnson kasnije ima susret bez dijaloga sa poglavicom Farba-svoju-košulju-u-crveno, za kojeg se pretpostavlja da stoji iza napada. Dok sjede na konjima jedan nasuprot drugog, Johnson poseže za svojom puškom, ali poglavica podiže ruku, otvorenog dlana, u znak mira te Johnson polako vraća pušku nazad, signalizirajući tako kraj njihovog naprijateljstva. Film završava stihovima pjesme, "I neki ljudi kažu, On je još uvijek gore."

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Official Films—Cannes". Variety. May 3, 1972. 33.
  2. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom greenspun
  3. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom Callan
  4. ^ "Jeremiah Johnson, Box Office Information". The Numbers. Nash Information Services, LLC. Arhivirano s originala, May 12, 2013. Pristupljeno January 21, 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]