Jetulah Haliti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Jetulah Haliti – Eti, rođen 20. novembra 1945. u selu Hadjaj – Gnjilane, Kosovo, je slikar. Član je Društva likovne umjetnosti Kosova i UNESCO-a u Parisu, te je aktivan član Evropske Akademije Umjetnosti od 1997. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovno i srednje obrazovanje je stekao u rodnom kraju. Završio je Fakultet likovne umjetnosti na Univerzitetu u Prištini, dok postdiplomske studije završava u Beogradu.

Od 1985. ima status nezavisnog slikara koji se posjećuje Evropu da bi se predstavio kao slobodan umjetnik. Unutar i van zemlje ostvario je 90 ličnih izložbi, učestvovao je u preko 200 kolektivnih izložbi u Evropi i na drugim kontinentima. Obradio je preko 100 ciklusa u 10 različitih tehnika, slikarstva, grafike, skulpture, crtanja i keramike. O njegovom kreativnom opusu objavljeno je preko 500 članaka u nacionalnim i međunarodnim medijima gdje je dobio više priznanja.

Bavi se kritikom i likovnim procjenjivanjem na nacionalnom i međunarodnom nivou. Nedavno je registrirao u Luksemburgu (za države Beneluksa i Evrope) Institut umjetnosti „Profondiste – ETI“, registrovan prema administrativnim propisima Luksemburga.

Otkrio je profondizam - novi stil koji predstavlja postmodernizam, preko jedne sasvim nove metode u svjetskim savremenim likovnim umjetnostima[potreban citat].

Autor je jednog pedagoško-didaktičkog projekta nazvan “Emancipacija nove generacije preko likovne umjetnosti“, projekat čiji fragmenti su objavljeni po raznim naučnim i pedagoškim časopisima unutar posljednjih 30 godina. Ovaj projekat ETI nastavlja dalje.

Za njegov famozni ciklus Golubovi mira je predložen od strane institucija javnih medija i raznih kritičara evropske umjetnosti kao kandidat za Nobelovu nagradu za mir. Prvi jkandidat likovne umjetnosti koji se predlaže za ovu nagradu, jer je navodno prihvaćen njegov doprinos preko likovnog jezika - poziv za mir "preko golubova".

Nagrade[uredi | uredi izvor]

1997. godine, dobiva zlatnu medalju u 27. Međunarodnom Salonu Evropske Akademije Umjetnosti u Belgiji. Iste godine, rješenjem Predsjedništva EAU dobiva titulu visokog umjetnika Evropski Akademik.

1998. godine nagrađuje se zlatnom medaljom u 28. Međunarodnom Salonu Evropske Akademije Umjetnosti u Belgiji. Iste godine ga EAU nagrađuje Diplomom časnog konjanika u redovima Evropske Umjetnosti.

1999. dobiva srebrenu medalju u 29. Salonu EAU-a u Belgiji, srebrenu medalju u 29. EAU-a Francuskog nacionalnog komiteta u Parizu, te srebrenu medalju prvog Salona Švicarskog nacionalnog komiteta EAU. 2000. godine, dobiva srebrenu medalju u 30. Međunarodnom Salonu EAU-a, u Belgiji.

2001. dobiva prvu nagradu za slikarstvo u tradicionalnoj manifestaciji „Flaka e Janarit“ u Gnjilanu, a 2001. dobiva zlatnu medalju u 31. Međunarodnom Salonu EAU-a u Belgiji.

2001., izabran je kao Predsjednik Unije Umjetnika Bez Granice sa sjedištem u Luksemburgu. 2002. dobiva zlatnu internacionalnu medalju na 32. Salonu EAU-a u Belgiji, te iste godine biva izabran za predsjednika-osnivača Albanskog nacionalnog Komiteta EAU-a sa sjedištem u Gnjilanu, Kosovo.

2003. dobiva srebrenu medalju u 33. salonu EAU u Belgiji. 2004. dobiva zlatnu medalju u 34. salonu EAU-a u Belgiji. 2005. dobiva zlatnu medalju i Prvu javnu nagradu.

2006. dobiva srebrenu medalju u 36. salonu EAU-a u Belgiji. 2007. dobiva zlatnu internacionalnu medalju u 37. salonu EAU-a u Belgiji. 2007. nagrađuje se sa međunarodnom kupom EAU-a za postignute rezultate i uspješno predstavljanje Albanske sekcije EAU-a.

Ostale bitne napomene[uredi | uredi izvor]

Pozivao je svjetske ličnosti u angažman za pravno rješenje Kosovskog pitanja od kojih je dobio pismeni odgovor. Neki od njih su: Bill Clinton, Jacques Shirak, papa Ivan Pavao II, Javier Solana, Flavio Cotti, Jacque Post, dr. Ibrahim Rugova, Alfred Moisiu, itd.

Trenutno je profesor Univerziteta u Prištini gdje predaje Metodiku likovne umjetnosti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]