Jevgenij Haldej

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jevgenij Ananjevič Haldej (ruski: Евгений Ананьевич Халдей; 23. mart 1917 – 6. oktobar 1997) bio je sovjetski fotograf.

Njegovo najpoznatije djelo je fotografija ruskog vojnika koji postavlja sovjetsku zastavu na Reichstag u Berlinu, označavajući pad Hitlerove Njemačke. Potrebno je naznačiti da je događaj na fotografiji rekonstruisan, jer fotograf nije uspio uhvatiti trenutak kada se to uistinu događalo.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Haldej je rođen u jevrejskoj familiji u Ukrajini. Bio je opsjednut fotografijom još od djetinjstva, a prvi fotoaparat je napravio od bakinih naočala. Počeo je raditi kao novinski fotograf za sovjetsku novinsku agenciju TASS kada mu je bilo devetnaest godina.

Prisustvovao je nekoliko esencijalnim trenucima historije a posebno je poznat za svoje fotografije tokom Drugog svjetskog rata i Nirnberškog procesa. Haldej je radio za TASS do 1972., kada je bio primoran da se povuče zbog rastućeg antisemitizma u SSSR-u.

Haldejevea internacionalna slava počinje padom Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Iako je često scenirao i manipulirao svoje fotografije, uvijek je insistirao da je to radio kako bi podvukao važnost događaja.

Njegov talent je bio cijenjen od strane sovjetske elite, a poznato je da je pravio portrete nekoliko ruskih predsjednika, kao što su Staljin, Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Izvor[uredi | uredi izvor]

  • Alexander Nakhimovsky, Alice Nakhimovsky, Yevgeny Khaldei (Photographer). "Witness to History: The Photographs of Yevgeny Khaidei". Aperture (1997). New York, NY. ISBN 0-89381-738-4.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]