Jezerska pastrmka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Jezerska pastrmka
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Actinopterygii
Potklasa Neopterygii
Infraklasa Teleostei
Nadred Ostariophysi
Red Siluriformes
Porodica Salmonidae
Rod Salmo
Vrsta Salmo truta morpha lacustris

Jezerska pastrmka (lat. Salmo truta morpha lacustris) jest riba iz porodice salmonida.

Opis i građa[uredi | uredi izvor]

Jezerska pastrmka ima vrlo sitne krljušti, koje čvrsto naliježu na tijelo pa ih je stoga teško uočiti. Prvi zrakovi u grudnim, trbušnim perajama, kao i u podrepnom peraju su bijeli. Leđa su zelenkasto-crna, bokovi tijela srebrenkasti a trbuh je bijel. U periodu mrijesta, boja tijela se donekle mijenja. Na tijelu postoje rijetko raspoređene krupne rozikaste pjege u obliku slova x. Jedinke ove vrste mogu narasti do 100 cm, ali su obično manje od pola metra. Mogu dostići težinu do 20 kg, i starost do 15 godina.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Jezerska pastrmka zapravo predstavlja potočnu pastrmku koja je metamorfozom u jezerskim uslovima prešla u novu vrstu, kao one koje su naseljene u Bohinjskom i Velikom Plivskom jezeru. Ona je tipični stanovnik hladnih i kisikom obogaćenih voda. Iako pretežno stanuje u jezerima, moguće je naći je i u rijekama. Zadržava se u blizini obale, uz ušća rijeka. Putujući rijekom uzvodno preskače prepreke.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Spolno sazrevaju u starosti od 3 do 5 godina pri dužini od 50-60 cm. Mrijesti se na pjeskovitom i šljunkovitom dnu jezera, od oktobra do januara. Uz obalu polaže 3.000 do 6.000 jaja. Razvoj embriona u jajnim opnama traje 65 do 72 dana. Kao mala hrani se ličinkama insekata, crvima, a kad odraste postaje izraziti predator i nalazi se na vrhu lanca ishrane.

Literatura[uredi | uredi izvor]