Jezici Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jezici Bosne i Hercegovine je pojam koji pokriva sve jezike koji se koriste na tlu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je trojezična država gdje većina stanovništva govori jedan od tri službena jezika. Manjine koje žive u Bosni i Hercegovini koriste se svojim jezicima u međusobnoj komunikaciji.

Službeni jezici[uredi | uredi izvor]

Na teritoriji Bosne i Hercegovine službeni jezici su bosanski, hrvatski i srpski.[1] Sva tri jezika su međusobno razumljiva i veoma slična, s obzirom na to da su zasnovani na istom (štokavskom) dijalektu. Službena pisma Bosne i Hercegovine su latinica i ćirilica. U FBiH nazivi jezika su "bosanski, hrvatski i srpski", dok su u RS-u ti nazivi "jezik srpskog, jezik bošnjačkog i jezik hrvatskog naroda". Bosanski i srpski jezik koriste i ćirilicu i latinicu, dok hrvatski jezik upotrebljava samo latinicu.[2]

Bosanski jezik[uredi | uredi izvor]

Bosanski jezik je maternji jezik Bošnjaka i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori i u Sandžaku, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori. Prema popisu iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini 1.866.585 stanovnika govori bosanski kao maternji jezik, što je 52,9% udjela u ukupnom stanovništvu,[3] što ga čini većinskim jezikom Bosne i Hercegovine.

Hrvatski jezik[uredi | uredi izvor]

Hrvatski jezik je maternji jezik Hrvata i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori u Hrvatskoj, Vojvodini, Sloveniji, Crnoj Gori i dijelovima Mađarske. Prema popisu iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini 515.481 stanovnika govori hrvatski kao maternji jezik, što je 14,5% udjela u ukupnom stanovništvu.[3]

Srpski jezik[uredi | uredi izvor]

Srpski jezik je maternji jezik Srba i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i okolnim regijama. Prema popisu iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini 1.086.027 stanovnika govori srpski kao maternji jezik, što je 30,8% udjela u ukupnom stanovništvu.[3]

Ostali jezici[uredi | uredi izvor]

Manjine u Bosni i Hercegovini, Romi, Albanci i Makedonci pričaju romski, albanski i makedonski, respektivno. Od stranih jezika koriste se engleski, njemački i francuski, ali je engleski u najčešćoj upotrebi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Agencija za statistiku BiH Arhivirano 11. 7. 2012. na Wayback Machine, bhas.ba
  2. ^ "Decision on Constitutional Amendments in Republika Srpska". Arhivirano s originala, 18. 1. 2012. Pristupljeno 4. 7. 2015.
  3. ^ a b c "Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013" (PDF). www.popis.gov.ba. Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. 2019. Pristupljeno 5. 3. 2024. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

jez