Još 48 sati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Još 48 sati
Izvorni naslovAnother 48 Hrs.
RežiserWalter Hill
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaJames Horner
ŽanrAkcija, komedija
KinematografijaMatthew F. Leonetti Izmijeni na Wikipodacima
ProdukcijaEddie Murphy Productions
DistributerParamount Pictures
Premijera
  • 8 juni 1990
  • 18 oktobar 1990 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje96 min.[1]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet38 mil. $[2]
Zarada153,5 mil. $[3]
Prethodnik48 sati

Još 48 sati (engleski: Another 48 Hrs.) američka je akcijska komedija iz 1990. koju je režirao Walter Hill. U filmu glume Eddie Murphy, Nick Nolte, Brion James, Andrew Divoff i Ed O'Ross. Još 48 sati nastavak je filma 48 sati iz 1982. Nolte ponavlja svoju ulogu policajca Jacka Catesa iz San Franciska, koji ima 48 sati da dokaže svoju nevinost u slučaju ubistva. Da bi to uradio, on opet treba pomoć Reggiea Hammonda (Eddie Murphy), koji je tek pušten na slobodu iz zatvora. Istovremeno, diler poznat kao Iceman, angažirao je motorističku bandu da ubije Reggiea.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Policijac iz San Franciska, Jack Cates, četiri godine pokušava uhvatiti dilera Icemana. Na trkalištu Hunter's Point, Jack se sukobi s Tyronom Burroughsom i Arthurom Brockom. Jack ubije Brocka, dok Burroughs bježi. Na licu mjesta Jack pronalazi sliku koja dokazuje da je Iceman ponudio nagradu za glavu Reggiea Hammonda, koji je sljedeći dan trebao biti pušten iz zatvora. Uprkos tome što je Brocka ubio u samoodbrani, Jack je sada pod istragom, jer Brockov pištolj nije pronađen na mjestu događaja. Blake Wilson, šef Odjela za unutrašnje poslove, odlučan je u tome da optuži Jacka za ubistvo.

Reggie je odslužio zatvorsku kaznu za krađu plata, zločin za koji tvrdi da je potpuno nevin. Jack pokušava uvjeriti Reggiea da mu pomogne da dokaže svoju nevinost i pronađe Icemana. Reggie traži da mu Jack vrati 500.000 dolara koje je Jack čuvao za njega, ali on to odbija, osim ako mu Reggie ne pomogne. Na putu iz zatvora napadači pucaju na Jacka, a nakon toga napadnu autobus koji prevozi Reggiea iz zatvora. U bolnici Jack sredi da Reggiea puste pod njegov nadzor, i tako ga prisili da mu pomogne. Reggie prepoznaje jednog od dva napadača kao Richarda "Cherryja" Ganza, brata Alberta Ganza, kojeg je Jack ubio nekoliko godina ranije. Cherry i njegov partner, Willie Hickok, angažirani su da ubiju Reggiea. Burroughs, koji radi za Icemana, pokušao je zaposliti Brocka kao osiguranje, samo u slučaju ako Cherry i Hickok ne uspiju. Kada Iceman ubije Malcolma Pricea, koji je ugovarao poslove za Cherryja i Hickoka, Cherry ubije Burroughsa.

Cherry i Hickok uhvate Reggiea, i traže od Icemana 500 hiljada dolara ili će ga pustiti. U međuvremenu Jack sazna da je Cruise lagao u vezi Burroughsa i prati ga do noćnog kluba gdje se trebao sastati sa Cherryjem i Hickokom. U noćnom klubu, Jackov prijatelj i kolega Ben Kehoe se otkriva kao Iceman, a Frank Cruise kao saučesnik. U pucnjavi koja je uslijedila Jack ubije Cruisea i rani Hickoka. Nakon što je ubio Hickoka i Cherryja, Reggie je zarobljen od Kehoea i korišten kao ljudski štit. Reggie sarkastično moli Jacka da puca u njega. Jack to i uradi, puca u njegovo rame i rani ga. Jack zatim puca u Kehoea, i ubije ga. Prije nego što je Reggie prevezen u bolnicu, Jack mu kaže da je uzeo 500 hiljada dolara od Icemana. Kad hitna pomoć odlazi s Reggiem, Jack shvata da je Reggie još jednom ukrao njegov upaljač.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film je dobio uglavnom negativne kritike. Na sajtu Rotten Tomatoes ima rejting od 15%, zasnovan na 27 kritika, s prosječnom ocjenom 3,8 od 10.[4] Na sajtu Metacritic film ima rezultat 23 od 100, zasnovan na 13 kritika.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ANOTHER 48 HRS | British Board of Film Classification". www.bbfc.co.uk. Pristupljeno 8. 9. 2017.
  2. ^ "Nick Nolte Had Plans For A Third '48 Hrs' Movie – ManlyMovie". www.manlymovie.net (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 9. 2017.
  3. ^ "Another 48 HRS. (1990) - Box Office Mojo". www.boxofficemojo.com (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 9. 2017.
  4. ^ "Another 48 Hrs". rottentomatoes.com (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 9. 2017.
  5. ^ "Another 48 Hrs". metacritic.com. Pristupljeno 10. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]