Jože Plečnik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jože Plečnik
Jože Plečnik (1943), Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK - Crop1.jpg
slovenski arhitekt
Rođenje (1872-01-23) 23. januar 1872.
Ljubljana, Slovenija
Smrt 7. januar 1957(1957-01-07) (84 god.)
Ljubljana, Slovenija

Jože Plečnik (23. januar 1872, Ljubljana - 7. januar 1957, Ljubljana), slovenski arhitekt.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Nakon prve neuspješne godine u nižoj gimnaziji, napustio je školovanje. Otac ga je potom uzeo u svoju stolarsku radionicu gdje je Jože Plečnik počeo polako graditi svoj zanat. Uz državnu stipendiju nastavio svoje obrazovanje u Državnoj obrtničkoj školi u Grazu. Izučio je zanat stolara i dizajnera namještaja.

Arhitekturom se počeo baviti nakon što je ostao zapanjen vidjevši nacrte Berlinske katedrale Otta Wagnera. Nadugo zatim se upisao na studij u Grazu, a potom u Beču u klasi gospodina Wagnera. Njegove rane projekte karakterišu racionalna organizacija i planiranje, tipični za Wagnerove dizajne stanova i infrastrukture i bogato dekorisane površine sa organskim motivima tipičnim za secesiju. Kao nagradu za izvrstno urađen diplomsko rad, dobio je Rimsku stipendiju, koja mu je omogoćila višemjesečno studijsko putovanje po Italiji i Franciji. Godine 1901. je otvorio samostalni arhitektni atelje. Od 1911. godine je bio profesor na Umjetničko-obrtnoj školi u Pragu, od 1920. na Tehničkom fakultetu u Ljubljani. 1938. godine je postao član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Proglašen je za počastnog građanina Ljubljane, te je dobio odlikovanje Zasluge za narod, Prešernovu nagradu.

Plečnikova Crkva Svetog Duha (Beč, 1910 - 1913) je značajna zbog svog inovativnog korišćenja livenog (poured-in-place) betona kao strukture, a ujedno i spoljne površine. Najradikalnija je crkvena kripta, sa vitkim betonskim stubovima, i uglastim kapitolima i bazama.

Do uvođenja Eura, njegov lik se nalazio na SIT - u apoenu od 500 tolara, a na pozadini slika njegovog velikog djela Narodne i univerzitetne biblioteke u Ljubljani.