Joey Zasa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Joey Zasa
Prvo pojavljivanjeKum 3
Posljednje pojavljivanjeKum 3
StvaralacMario Puzo i Francis Ford Coppola
Portretirao/laJoe Mantegna
Informacije
Zanimanjegangster
Religijarimokatoličanstvo
NacionalnostItaloamerikanac

Joey Zasa je lik iz filma Kum 3. Glumi ga Joe Mantegna. Zamišljen je kao kombinacija trojice stvarnih mafijaša: Josepha Colomba, Joea Galla i Johna Gottija.

Opis[uredi | uredi izvor]

Zasa je dugogodišnji član ekipe koju je nekad predvodio Peter Clemenza. Nakon povlačenja Ritchieja Nobilija, nasljednika Franka Pentangelija u Kumu 2, Zasa je dobio priliku da vodi poslove porodice Corleone u New Yorku uz odobrenje Komisije i Michaela Corleonea. U njujorškom podzemlju poštuju ga zbog poslovnih sposobnosti, ali ga se i boje zbog krajnje nemilosrdnosti. Međutim, njegova ekstravagantnost i glad za publicitetom izazivaju nezadovoljstvo kod Michaela jer privlače neželjenu pažnju javnosti na njegovu kriminalnu prošlost u vrijeme kad pokušava vratiti svoju reputaciju. Michael naročito ne odobrava Zasinu spremnost da se bavi trgovinom drogom. Stoga ga u velikoj mjeri drži na distanci.

U filmu[uredi | uredi izvor]

U Kumu 3 Zasa se prvi put pojavljuje na zabavi u Michaelovu čast, na kojoj dolazi u sukob s Vincentom Mancinijem-Corleoneom, vanbračnim sinom Michaelovog već dugo pokojnog brata Sonnyja. Zasa naziva Vincenta kopiletom pred Michaelom, što Vincenta toliko razbjesni da ujeda Zasu za uho. Zasa kasnije unajmljuje dvojicu ubica da ubiju Vincenta, ali Vincent se brzo rješava obojice.

Kasnije u filmu Zasa postaje dio zavjere s ciljem da Michael bude ubijen tokom sastanka sa skoro svim donova u Atlantic Cityju. Na sastanku Michael vrijeđa Zasu izazvavši ga da izjuri iz prostorije. Nekoliko trenutaka kasnije stiže helikopter sa strijelcima koji ubijaju skoro svakoga u prostoriji. Michael uspijeva pobjeći, ali su skoro svi ostali donovi ubijeni. Oni koji su preživjeli sklapaju dogovore sa Zasom.

Nekoliko dana kasnije Vincent ubija Zasu u Bensonhurstu tokom uličnog festivala. Vincentovi ljudi i Michaelov lični ubica Al Neri (prerušeni u članove crkvene procesije) ubijaju Zasine tjelohranitelje dok Vincent (prerušen u pripadnika njujorške policije na konjima) ispaljuje 3 metka u Zasina leđa dok pokušava provaliti u zaključanu prodavnicu kako bi pobjegao.