Johann Wolfgang von Goethe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Johann Wolfgang von Goethe
Rođenje (1749-08-28) 28. august 1749.
Frankfurt na Majni, Njemačka
Smrt22. mart 1832(1832-03-22) (82 godine)
Weimar, Njemačka

Johann Wolfgang von Goethe bio je njemački književnik i mislilac. Studirao je pravo u Leipzigu i Strassburgu. Na poziv vojvode Karla Augusta odlazi u Weimar, gdje postaje tajni savjetnik, a 1780. slobodni zidar weimarske lože Anna Amalia, dobija plemstvo i postaje Kammerpräsident. Bio je i upravitelj weimarskog teatra.

Putuje po Njemačkoj i Švicarskoj, bavi se naučnim studijama, te se druži s Herderom i Schillerom. Svoju književnu karijeru započeo je u okrilju književnog pokreta Sturm und Drang. Njegovo djelo obuhvata gotovo sve književne rodove i nekoliko naučnih područja. Mnogobrojni su uzori i uticaji: svjetski klasici, književnost rokokoa, narodna poezija različitih naroda, široko područje historije, teologije, filozofije, teorije umjetnosti i prirodnih nauka. Nakon što se oduševio "Hasanaginicom" bio je prvi koji ju je preveo na njemački jezik[1], i samim tim promovisao njemačkoj književnoj javnosti.

Nametnuo se savremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode. Još za života postao je spomenik njemačkog klasičnog humanizma.

Njegovo ime bez plemićkog dodatka "von" danas nosi Frankfurtski Universitet.

Goethe - Leipzig

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Goethe, Johann Wolfgang, Gedichte, Gedichte (Ausgabe letzter Hand. 1827), Vermischte Gedichte, Klaggesang von der edlen Frauen des Asan Aga - Zeno.org" (jezik: njemački).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Johann Wolfgang von Goethe koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.