Johannes Gutenberg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Johann Gutenberg

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (rođen 1398 - 3. februar, 1468), je bio njemački metalski radnik i pronalazač koji je poznat po svojim doprinosima tehnologiji štampe.

O njegovom životu i radu postoje samo fragmentirani i dijelom nesigurni podaci. Oko 1430. odlazi iz Mainza u Strassbourg, gdje ostaje, čini se, sve do 1448. baveći se brušenjem dragog kamenja i proizvodnjom ogledala. Već 1436. ima nekakav štamparski uređaj i njime vrši eksperimente. Od 1448. opet je u Mainzu, gdje osniva štamparsku radionicu. Godine 1455. dovršava svoj prvi tipografski rad, latinsku Bibliju na 1282 folio stranice u 2 stupca po 42 retka, štampan u 100-200 primjeraka, dijelom na pergamentu, dijelom na papiru ("Biblija od 42 retka"). Imitirajući u lijevnim slovima tadašnji gotički rukopis s njegovim ligaturama, upotrijebio je za svoje izdanje 290 različitih znakova. O njegovom daljnjem štamparskom radu ne zna se ništa pouzdano, ali mu se pripisuje štampanje izdanja "Missale speciale", "Mainzer Catholicon" i "Biblije od 36 redaka" izdane u Bambergu. Posljednje tri godine života proveo je na dvoru kneza izbornika, nadbiskupa Adolfa Nassauskog u Mainzu.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Johannes Gutenberg se je rodio u njemačkom gradu Mainzu. Bio je najmlađi sin patrijskog trgovca Friela Gensfleischa zur Ladena. Predviđa se da je bio kršten u blizini njegovog rodnog grada u crkvi Sv. Kristofa. Godina rođenja Gutenberga nije precizno poznata ali se predviđa da se je rodio negdje između godine 1394 i 1444. 1890-tih godina je Mainz proglasio njegovu godinu rođenja kao 24. juni 1400.