John Buchanan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
John Buchanan

Major John Buchanan (12. januar 1759 - 7. novembar 1832.) bio je graničar i jedan od osnivača modernog grada Nashvillea u američkoj saveznoj državi Tennessee. On je ostao poznat po odbrani svoje čuvene tvrđave Buchanan Station od napada američkih starosjedilaca 30. septembra 1792.[1] U iznenadnom ponoćnom napadu na ovu tvrđavu učestvovalo je oko 400 ratnika pripadnika naroda Cherokee, Muskogee (Creek) i Shawnee predvođenih mješancem Johnom Wattsom. Ovi ratnici su bili snabdjeveni oružjem i logistikom od strane Španaca iz Pensacole, Florida. Ratnike iz redova naroda Shawnee predvodio je Cheeseekau koji je i poginuo tokom ovog napada, a bio je stariji brat i mentor legendarnog vođe Tecumseha.

Herojska odbrana ove tvrđave je spasila rani Nashville, koji je bio nepripremljen za odbranu zbog odbacivanja upozorenja na starosjedilačke ratnike koji su napredovali ka Nashvilleu iz svojih gradova koji su se nalazili oko donjeg toka rijeke Tennessee. Nakon neuspješnog napada, starosjedilački ratnici su se rasuli u manje grupe i poharali poljoprivredna imanja u okolini grada, ali se nisu usudili da napadnu sam grad, niti su ikada više pokušali sličan napad. Odbrana tvrđave Buchanan Station nije samo spasila Nashville, već je i podigla moral ostalim evropskim doseljenicima u tada veoma teškim vremenima.

U narednim decenijama ovi događaji su bili često uzimani kao simbol hrabrosti i odlučnosti osnivača države Tennessee.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Aiken, Leona Taylor (1968). Donelson, Tennessee: Its History and Landmarks.
  2. ^ "Buchanan's Station Cemetery - Buchanan's Station, 1792". civicscope.org. Arhivirano s originala, 9. 3. 2016. Pristupljeno 11. 1. 2017.