John Coltrane

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Coltrane, 1963

John William "Trane" Coltrane (Hamlet, Sjeverna Karolina, 23. septembra 1926. – New York, 17. juli 1967.), američki jazz saksofonist.

Ranije u svojoj karijeri radio je na bebop i hard bop stilu izražavanja, njegove improvizacije često su u modusima i ljestvicama drugačijima od uobičajenog dura i mola a kasnije je bio među prvima u free jazz žanru. Bio je plodan muzičar,napravio je oko 50 ploča kao solista kroz svoju karijeru, i svirao je na mnogo drugih albuma, najupečatljivije sa trubačem Miles Davisom i pijanistom Thelonious Monkom. Kako mu je karijera napredovala, Coltraneova muzika je postala orijentirana vise prema spiritualističkoj dimenziji. Njegova druga žena je bila pijanistica Alice Coltrane,a njihov sin Ravi Coltrane je također saksofonist.

Imao je utjecaj na bezbroj muzičara, i ostaje do danas jedan od najbitnijih saksofonista u historiji jazz muzike. Primio je velik broj nagrada.