John Coltrane

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Coltrane 1963.

John William "Trane" Coltrane (Hamlet, Sjeverna Karolina, 23. septembra 1926 – New York, 17. juli 1967) bio je američki džez-saksofonist.

Ranije u karijeri radio je na bebop i hard bop stilu izražavanja, njegove improvizacije često su u modusima i ljestvicama drugačijima od uobičajenog dura i mola a kasnije je bio među prvima u free jazz žanru. Bio je plodan muzičar: snimio je 50-ak ploča kao solist, a svirao je na mnogo drugih albuma, najupečatljivije s trubačem Miles Davisom i pijanistom Thelonious Monkom. Kako mu je karijera napredovala, Coltraneova muzika postala je orijentirana više prema spiritualističkoj dimenziji. Njegova druga žena bila je pijanistica Alice Coltrane, a njihov sin Ravi Coltrane također je saksofonist.

Utjecao je na bezbroj muzičara i do danas ostaje jedan od najbitnijih saksofonista u historiji džeza. Primio je velik broj nagrada.