John Dryden

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
John Dryden
John Dryden portrait.jpg
engleski književnik
Rođenje (1631-08-19) 19. august 1631.
Aldwinkle, Engleska
Smrt 1. maj 1700(1700-05-01) (68 god.)
London, Engleska

John Dryden (Aldwinkle, 19. august 1631. - London, 1. maj 1700.), engleski književnik

Poslije studija u Cambridgeu, dolazi u London, gdje stihovima slavi Cromwella, zatim Karla II. Uspjeh kod publike doživio je svojim herojskim tragedijama. Često je pretjerivao u svojim djelima, te je bio predmet satire među suvremenim piscima, ali im je i uzvraćao jedankom mjerom u svojim komadima. Sudjelovao je u političkom životu svoga doba obilno se koristeći svojim satiričkim telentom. Bio je kraljevski historiograf. Do pojave Popea bio je najveća ličnost engleskoga klasicizma, no njegovo djelo je neujednačeno: od slabih komedija do majstorske satire. Utemeljitelj je "comedy of manners" (komedija na motive tzv. visokog društva), a eseji su mu pribavili naziv "otac engleske proze".

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Herojske stanice",
  • "Indijska kraljica",
  • "Esej o dramskom pjesništvu",
  • "Pomodni brak",
  • "Aleksandrova gozba".