John Foxe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

John Foxe (1517 - 18. april 1587) je bio engleski protestantski propovjednik poznat kao autor Knjige mučenika, u kojoj je pisao o proganjanim engleskim reformatorima od 14. vijeka pa do persekucija za vrijeme vladavine Marije I Krvave.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u porodici srednjeg staleža i od ranog djetinjstva je pokazivao interes za čitanje. Sa šesnaest godina upisao je koledž Brasenose u Oxfordu. Protivio se celibatu, kojeg je upoređivao s kastracijom. Godine 1547. oženio je Agnes Randall.

Foxe je s opiranjem katoličanstvu krenuo prerano, još za vrijeme vladavine Henrika VIII, koji, iako je porekao vrhovnost pape i osnovao Crkvu Engleske, nikada nije prihvatio protestantsko učenje.

Nedugo po smrti protestantskog kralja Edvarda VI, njegova starija polusestra i nasljednica, katolkinja Marija I, izdala je potjernicu za Foxeom. John i njegova tada trudna supruga su bježali pred lomačom ploveći u Frankfurt. U Frankfurtu je tada boravio veliki broj protjeranih engleskih protestanata, kojima je Foxe držao predavanja.

Godine 1559. umrla je kraljica Marija I, i, kako ni ona nije imala djece, naslijedila ju je polusestra, protestantkinja Elizabeta I. Foxe nije žurio vratiti se u Englesku; Elizabeta I je bila tolerantna prema katolicima i smatrala ih je manje opasnim nego ekstremne protestante.

Foxe je umro u Engleskoj 1587. godine. Njegova udovica je živjela sve do 1605. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]