John Keats

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
John Keats
engleski pjesnik
Rođenje (1795-10-31) 31. oktobar 1795.
London, UK
Smrt23. februar 1821(1821-02-23) (25 godina)
Rim, Italija

John Keats (London, 31. oktobar 1795. - Rim, 23. februar 1821.), engleski pjesnik, jedna od najpoznatijih ličnosti engleskog romantizma. Tokom života nije ostvario onoliku popularnost kakvu je doživio nakon smrti.

Rodio se u londonskoj ulici Mooregate br. 85, gdje mu je otac radio kao konjušar. Tu je živio do svoje sedme godine života. Otac mu je umro od frakture lobanje nastale padom sa konja. Majka mu se ubrzo preudala, ali i napustila novog supruga, te se sa svoje četvero djece preselila njegovoj baki. Ubrzo mu je majka umrla od tuberkuloze. Baki su na čuvanje ostala djeca. Ona je imenovala dva čuvara da čuvaju njene nove "dužnosti". Ti čuvari su mladog Keatsa ispisali iz škole koju je volio i koja mu je usadila ljubav za književnost, i poslali ga da bude šegrt liječnika. Njemu se ta zamisao nije svidjela pa je nakon tučnjave sa svojim gospodarom, napustio naukovanje da bi postao student u lokalnoj bolnici. Tada se posvećuje književnom radu. Njegova djela kritika nikad nije voljela, iako je takvo mišljenje bilo produkt politike, a ne estetike.

Brat Tom umire mu od TBC-a, a i sam Keats pokazuje znakove bolesti. Od septembra 1818. do septembra 1819. traje Keatsov najplodniji stvaralački period. U toj godini dana napisao je najveći dio svojih djela koja je kritika pohvalila.

Bio je u Škotskoj i Irskoj, ali se prerano vratio zbog narušenog zdravlja. Fanny Brawne je bila žena u koju se zaljubio, ali koja ga je unesrećila. Po savjetu doktora o promijeni klime, uz svog prijatelja ide u Rim. Uselio se u kuću kraj Španskih stuba, i tu su se o njemu brinuli prijatelj Joseph Severn i doktor John Clark. Iako je tuberkuloza tada bila neizlječiva bolest, Percy Shelley i George Gordon Byron vjerovali su da je Keatsa dotukla kritika objavljena u časopisu "Quarterly Review", te je odatle dobio nadimak Poor Keats (engl. Jadni Keats). Njemu u spomen i čast, Shelley je napisao i pjesmu Adonais.

Umro je sa samo 26 godina. Pokopan je na protestantskom groblju u Rimu. Na nadgrobnom spomeniku mu stoji natpis: "Ovdje leži onaj čije je ime zapisano u vodi". Ime mu nije na spomeniku.[1] Oscar Wilde mu se divio smatravši ga kraljem.

Poznate pjesme[uredi | uredi izvor]

  • Endymion, poetska romansa u četiri knjige
  • Hyperion, tri knjige, nedovršeno
  • Ode on a Grecian Urn (engl. Oda grčkoj urni)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Wright, Paul (2001). The Complete Poems of John Keats. Hertfordshire: Wordsworth Editions limited. str. V–XXIII. ISBN 978-1-85326-404-7.