John von Neumann

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
John von Neumann
Example alt text
Rođenje

28. decembar 1903.

Budimpešta, Austro-Ugarska
Smrt

8. februar 1957.

Washington, D.C., SAD

John von Neumann zu Margitta (Margitta Neumann János) (28. decembar 19038. februar 1957. godine) je bio židovski mađar koji se bavio matematikom i dao veliki doprinos kvantnoj fizici, funkcionalnoj analizi, računarskoj nauci ali i ekonomiji.

Zaslužan je zajedno sa J. Presper Eckertom i John Mauchlyom za izum Von Neumannove arhitekture čiji se princip primjenjuje u skoro svih današnjim računarima.

Život[uredi | uredi izvor]

John von Neumann je osoba koja je dala osnovne principe arhitekture današnjih računara. Prvi koji je definirao razliku imeđu fizičkog dijela računara (hardvera) i programskog dijela (softvera). John von Neumann je rođen kao János pl. Neumann. Njegov otac Miksa Neumann, je bio vrhunski bankar koji je svom sinu živeći u Budimpešti, omogućio da nauči njemački i francuski. Od rane mladosti bio je prepoznat kao izuzetno darovito i radoznalo dijete, svestrano na mnogim područjima. Kao 6-godišnjak bio je u mogućnosti da se šali s ocem razmijenjujući viceve na klasičnom grčkom. 1911. godine von Neumann upisuje Lutheran Gimnaziju u kojoj provodi sljedećih 10 godina i završava je 1921. godine. Te iste godine upisuje Univerzitet u Berlinu da bi studirao hemiju, diplomira, i te iste, 1926. godine dobija doktorat na Univerzitetu u Budimpešti nizom teorija iz matematike od kojih se mnoge koriste i danas. 1933. godine postaje redovnii profesor na Princetonu u SAD-u i tu poziciju zadržava do smrti.

Nemoguće je dati i općeniti raspon ideja i zasluga ovog znamenitog čovjeka kojima je zadužio čovječanstvo: od matematike, fizike i mnogih mnogih drugih oblasti u kojima njegove ideje nalaze primjenu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]