John von Neumann

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
John von Neumann
JohnvonNeumann-LosAlamos.jpg
Rođenje (1903-12-28) 28. decembar 1903.
Budimpešta, Austro-Ugarska
Smrt (1957-02-08) 8. februar 1957 (53 god)
Washington, D.C., SAD

John von Neumann zu Margitta (Margitta Neumann János) (28. decembar 19038. februar 1957. godine) je bio židovski mađar koji se bavio matematikom i dao veliki doprinos kvantnoj fizici, funkcionalnoj analizi, računarskoj nauci ali i ekonomiji.

Zaslužan je zajedno sa J. Presper Eckertom i John Mauchlyom za izum Von Neumannove arhitekture čiji se princip primjenjuje u skoro svih današnjim računarima.

Život[uredi | uredi izvor]

John von Neumann je osoba koja je dala osnovne principe arhitekture današnjih računara. Prvi koji je definirao razliku imeđu fizičkog dijela računara (hardvera) i programskog dijela (softvera). John von Neumann je rođen kao János pl. Neumann. Njegov otac Miksa Neumann, je bio vrhunski bankar koji je svom sinu živeći u Budimpešti, omogućio da nauči njemački i francuski. Od rane mladosti bio je prepoznat kao izuzetno darovito i radoznalo dijete, svestrano na mnogim područjima. Kao 6-godišnjak bio je u mogućnosti da se šali s ocem razmijenjujući viceve na klasičnom grčkom. 1911. godine von Neumann upisuje Lutheran Gimnaziju u kojoj provodi sljedećih 10 godina i završava je 1921. godine. Te iste godine upisuje Univerzitet u Berlinu da bi studirao hemiju, diplomira, i te iste, 1926. godine dobija doktorat na Univerzitetu u Budimpešti nizom teorija iz matematike od kojih se mnoge koriste i danas. 1933. godine postaje redovnii profesor na Princetonu u SAD-u i tu poziciju zadržava do smrti.

Nemoguće je dati i općeniti raspon ideja i zasluga ovog znamenitog čovjeka kojima je zadužio čovječanstvo: od matematike, fizike i mnogih mnogih drugih oblasti u kojima njegove ideje nalaze primjenu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]