Jom Kipurski rat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Zaljevski rat
Bridge Crossing.jpg
Datum Od 6. oktobar 1973 do 25. otobar 1973.
Lokacija Sinaj, Sueski kanal, Golanska visoravan
Ishod Dogovor o prekidu vatre
Sukobljene strane
Flag of None.svg Izrael Flag of None.svg Egipat
Flag of None.svg Sirija
Flag of None.svg Irak
Komandanti
Flag of None.svg Moše Dajan
Flag of None.svg David Elazar
Flag of None.svg Ariel Šaron
Flag of None.svg Šmuel Gonena
Flag of None.svgBenjamin Peled
Flag of None.svg Saad El Shazly
Flag of None.svg Mustafa Tlass
Flag of None.svg Hafez al-Assad
Vojne jedinice
Izrael 415,000 Egipat 300,000
Sirija 150,000
Irak 60,000
Žrtve
2,656 mrtvih,
7,250 ranjenih,
više od 340 zarobljenih,
400 uništenih tenkova,
600 oštećenih tenkova,
102 uništena aviona
8,528* – 15,000** mrtvih,
19,540* – 35,000** ranjenih,
2,250 uništenih ili osvojenih tenkova,
432 uništena aviona

Jom Kipurski rat (poznat još i kao Oktobarski rat) se vodio između Izraela i koalicije arapskih zemalja pod vodstvom Egipta i Sirije između 6. i 26. oktobra 1973. Rat je počeo na dan jevrejske slave Yom Kippur iznenadnim napadom Egipćana i Sirijaca na Sinaj i Golansku visoravan, koje je Izrael zauzeo 1967. Arapske zemlje nazivaju ga i Ramazanski rat.[1]

Tok odvijanja[uredi | uredi izvor]

Povod [1][uredi | uredi izvor]

Izrael je 1967 iznenadnim napadom u tzv. Šestodnevnom ratu uspio uništiti kompletnu egipatsku avijaciju. Ovaj napad je toliko ponizio i šokirao Egipćane odnosno arapski svijet da se o pomirenju uopšte nije govorilo.

Pripreme za napad [1][uredi | uredi izvor]

Uz pomoć sovjetskih instruktora egipatska vojska gradi pontonske mostove za brz prodir preko Sueskog kanala. Pod nadzorom istih odvijaju se vježbe za probijanje izraelskih linija odbrane.

Napad arapske koalicije [1][uredi | uredi izvor]

6. oktobra 1973 avioni egipatske vojske prelijeću Suecki kanal. Uz to 2000 topovskih cijevi otvara vatru na položaje izraelske vojske na Sinajskom poluostrvu. Sirijska vojska sa 700 tenkova prodire na Golansku visoravan. Do večeri je egipatska vojska uspijela preći liniju odbrane "Bar Lev" , koju su Izraelci smatrali neprobojnom. U prvom naletu je Sirija uspijela vratiti u potpunosti teritorije koje su 1967 bile od strane Izraela oduzete. Arapska koalicija je namjerno taj dan odabrala iz dva razloga:

  • Izrael se nalazio vanjskopolitički u veoma izolovanom položaju
  • Održavali se izbori narod je bio umoran od političkih kampanji. Taj dan se slavio jevrejski praznik Jom Kipur (Dan pomirenja) tako da su javne ustanove bile zatvorene.

Po prvi put, otkako je progašena samostalnost, Izrael se nalazi u defenzivi. Izraelski general Moše Dajan upotrijebio je izraz "Jom Kipurski rat". Ujedinjeni narodi 22. oktobra 1973 donose rezoluciju 338 koja zahtijeva prekid napada. SAD je isporučivao oružje i municiju Izraelu, dok je SSSR snabdijevao arapsku koaliciju.

Kraj sukoba [1][uredi | uredi izvor]

Jom Kipurski rat je zategnuo odnose između SAD i SSSR-a. SAD je prijetio da će se direktno umiješati i pomoći izraelskoj vojsci. Sve američke vojne snage uključujući i ABC jedinice stavljene su u stanje pripravnosti.

Pod pritiskom SAD-a uspostavljaju se pregovori a 26. oktobra se zvanično prekidaju ratna dejstva. 11. novembra 1973 Egipat i Izrael potpisuju sporazum.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e Judith Berthold, Vor vierzig Jahren:Jom-Kippur Krieg (Prije 40 godina:Jom Kipurski rat) - sa stranice Zeitgeschichte-online učitano 3.5.2014 (de)Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: