Joseph Adhemar

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Joseph Adhemar
Rođenje Februar 1797.
Pariz, Francuska
Smrt 1862.
Pariz, Francuska
Polje Matematika

Joseph Alphonse Adhemar (1797. — 1862. godine) je bio francuski matematičar. On je prvi pretpotavio, da su na ledena doba uticale astronomske sile, u svojoj knjizi iz 1842. godine pod nazivom Revolucije mora.

Zemljina orbita je eliptična, sa Suncem u jednom fokusu; linije povučene kroz zimski i ljetni solsticij; i proljetni i jesenji ekvinocij (ravnodnevnica); sijeku se sa suncem pod pravim uglovima. Recimo da je Zemlja najbliže Suncu (periapsis) blizu zimskom solisticija na sjevernoj hemisferi, a Zemlja se kreće brže po svojoj orbiti kada je bliže Suncu. Odvade slijedi da je period od jesenje ravnodnevnice na sjevernoj hemisfri do zime i proljeća kraći za oko sedam dana nego period od proljeća preko ljeta do jeseni; obrnuto je tačno na južnoj hemisferi. to znači da je zima na sjevernoj hemisferi kraća.

Adhemarovu teoriju je dalje razvijao i značajno prilagodio, prvo James Croll, a kasnije i Milutin Milanković.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • E. Bard, Greenhouse effect and ice ages: historical perspective; Comptes Rendues Geoscience, 336 (2004) 603-638 (en) (fr)