Joseph Bonaparte

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Josip
Joseph-Bonaparte.jpg
Vladavina 6. juni 1808 - 11. decembar 1813
Prethodnik Karlo IV Španski
Ferdinand IV Napuljski
Nasljednik Ferdinand VII Španski
Joakim Murat
Supružnik Julie Clary
Djeca Zénaïde Laetitia Julie Bonaparte
Charlotte Napoléone Bonaparte
Dinastija Bonaparte Buonaparte.svg
Otac Carlo Buonaparte
Majka Letizia Ramolino
Rođenje 7. januar 1768
Korzika
Smrt 28. juli 1844
Firenca


Josip Bonaparte (7. januar 1768 - 28. juli 1844) bio je stariji brat francuskog cara Napoleona Bonapartea, koji ga je postavio na prijestolja Napulja (1808. godine) i Španije (1813. godine).

Porodica[uredi | uredi izvor]

Rođen je 7. januara 1768. godine u Corteu na Korzici, kao Giuseppe Buonaparte. Sin je Carla Buonapartea i Letizie Ramolino. Kao pravnik, političar i diplomat, služio je u Vijeću petstotina, te kao francuski ambasador u Rimu. Oženio je Julie Clary 1. augusta 1794. godine u Cuges-les-Pins. Par je imao dvoje djece, Zénaïde i Charlotte, a Joseph je imao još dvoje vanbračne djece sa Mariom Giluiom, groficom od Atrija. Zakonite kćerke pokušao je, bez uspjeha, postaviti na španski tron.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Napoleon mu je pravo dao vojnu kontrolu nad Napuljom, a zatim ga proglasio napuljskim kraljem. Dvije godine kasnije Napoleon je napuljskim kraljem proglasio Joakima Murata, muža svoje sestre, nakon što je Josipu osigurao španski tron.

Josip je stigao u Španiju baš kada su njome bjesnili protesti protiv francuske vlasti. Povukao se na sjever Španije odakle je želio abdicirati i zamijeniti španski tron za napuljski, ali Napoleon je vjerovao da će moći uspjeti uspostaviti red u Španiji. Josip nikada nije uspostavio kontrolu nad Španijom.

Za vrijeme njegove vladavine u Španiji, osamostalila se kolonija Venecuela, prva u nizu latino-američkih država koje su se odcijepile od Španskog carstva. Nakon ovoga poraza Josip je abdicirao i vratio u Francusku.

Posljednje godine i smrt[uredi | uredi izvor]

Nakon smrti Napoleonovog sina, Napoleona II, bonapartisti su ga vidjeli kao legitimnog nasljednika francuskog carskog trona. Josip se nije nikada potrudio da sjedne na francuski tron; umjesto toga, preselio je u Sjedinjene Američke Države. Neko vrijeme je živio u New Yorku i New Jerseyu, da bi zatim odselio i umro u Firenci, 28. jula 1844.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]