Josif Brodski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Josif Brodski
Example alt text
Rođenje

24. maj 1940.

Sankt Peterburg, Rusija
Smrt

28. januar 1996.

New York, SAD

Josif Aleksandrovič Brodski (ili Joseph Brodsky), na ruskom: Иосиф Александрович Бродский, ruski je književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1987. godine. Rođen je u Lenjingradu (Sankt Petersburgu), 24. maja 1940. godine, a umro je u New Yorku 28. januara 1996). Sahranjen je na groblju l'Isola di San Michele u Veneciji.

Potomak je jevrejske porodice iz nekadašnjeg Lenjingrada. Kao dijete je preživio Opsadu Lenjingrada. S 15 godina napušta školu i pokušava se upisati u školu za posade podmornica. Kad mu to ne polazi za rukom preuzima mnogo raznih poslova, od bolnice do fabrike. U isto vrijeme je samostalno učio engleski, te poljski kako bi mogao prevoditi djela svog omiljenog pisca Czesława Miłosza.

Brodski objavljuje prva svoja djela 1957. i dobija snažnu podršku od pjesnikinje Ane Ahmatove. Na zao glas došao je 1964, kada je u Sovjetskom savezu osuđen za društveni parazitizam na pet godina prisilnog rada i upućen u logor u blizini Arhangelska zbog društvenog parazitizma. Njegova se krivnja sastojala u činjenici da nije htio pohađati nijednu školu, a nije se htio ni zaposliti.

Godine 1972. Brodski napušta Sovjetski savez. Krenuo je na zapad i nakon kratkih stanica u Beču i Londonu se zaustavio u SAD-u, gdje je do posljednjih dana radio kao počasni član univerziteta Yale. Godine 1979. postao je član Američke akademije nauka i umjetnosti (American Academy and Institute of Arts and Letters). Američko državljanstvo dobio je 1980. godine.

Brodski je 1992. godine u New York Timesu objavio Bosansku pjesmu (Bosnia Tune)