Josip Ivanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Josip Ivanović
Rođenje (1961-07-17) 17. juli 1961 (58 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Josip Ivanović rođen je u Sarajevu 17. jula 1961.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Odlazi u Dubrovnik gdje nastavlja svoje stvaranje. Česti su mu motivi svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika. Poznat je i po posebnom načinu oblikovanja ženskih aktova. Međutim, najviše se ističe po samoj tehnici izrade skulptura.

Poznati likovni kritičar Vlado Bužančić naziva je "alhemijskom": mrvljeno staklo i umjetna smola, često s dodatkom boja. Radio je na obnovi dubrovačke crkve svetog Vlaha nakon agresije na Dubrovnik. Izradio je veliki broj nagrada (filmskih, turističkih...), spomenika (između ostalih Antunu Branku Šimiću u Mostaru), pozorišnih scenografija. Imao je preko pedeset samostalnih i skupnih izložbi u sedamdesetak gradova zemlje i inostranstva. Izložbe u Bosni i Hercegovini: 1998. u Sarajevu, 2001. u Tuzli i Pančevu, i 2005. u Mostaru.