Josip Stadler

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Josip Stadler
Rođenje

24. januar 1843.

Slavonski Brod, Hrvatska
Smrt

8. decembar 1918.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Josip Stadler (Slavonski Brod, 24. januar 1843. – Sarajevo, 8. decembar 1918. godine) je bio hrvatski svećenik, vrhbosanski nadbiskup, utemeljitelj Družbe sestra Služavki Malog Isusa, te kandidat za sveca.

Rodio se 1843. godine u Slavonskom Brodu. Rano je izgubio roditelje. Za njega se brinula porodica Oršić. Školovanje je započeo u rodnom gradu, a nastavio ga u nadbiskupskom sirotištu u Požegi i Zagrebu, gdje je išao u gimnaziju. U Rimu na Papinskom univerzitetu Gregoriana, postao je doktor filozofije i teologije. Za svećenika je zaređen u Rimu 1868. godine. Vratio se u Zagreb. Bio je gimnazijski profesor u Sjemeništu, a kasnije univerzitetski profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Papa Lav XIII imenovao ga je, 1881. godine, vrhobosanskim nadbiskupom u Sarajevu. Djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. Dao je sagraditi katedralu Srca Isusova u Sarajevu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metodija, kaptol i nadbiskupski dvor. U Travniku je podigao gimnaziju i sjemenište. Dao je sagraditi mnogo crkvi i ženskih samostana. Utemeljio je Družbu sestra Služavki Malog Isusa sa svrhom da se brinu za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i siromahe. Poslao je molbu u Beč, redovnici Franziski Lechner da pošalje časne sestre iz Družbe kćeri Božje ljubavi u Sarajevo. Dobile su posjed "Betanija" u predgrađu Sarajeva, pomagale su siromašnima i predavale u školi. Osnovao je sirotišta "Betlehem" i "Egipat" za djecu i starački dom. Bio je iskreno pobožan i rado je molio. Posebno je poštovao Srce Isusovo, kojem je posvetio nadbiskupiju. Bio je i veliki štovatelj Djevice Marije i sv. Josipa. Umro je u Sarajevu u 75. godini života na praznik Bezgrješnog začeća, 8. decembra 1918. godine. Njegov nasljednik je postao Ivan Šarić. Pokopan je u sarajevskoj katedrali. Na njegovom grobu, molio je papa Ivan Pavao II, 12. aprila 1997. godine, prilikom posjeta Bosni i Hercegovini. Pokrenut je postupak da se proglasi blaženim i svetim, u Sarajevu 20. juna 2002. godine.