Joust (igra)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Joust je klasična arkadna igra razvijena od strane Williams Electronics, 1982. godine.

Screenshot iz igre

Opis[uredi | uredi izvor]

Igrač je u ulozi viteza koji jaše na ptici rok (legendarnoj ptici iz istočnjačkih legendi) i bori se protiv računarski kontrolisanih protivnika. Neprijateljski vitezovi također jašu na njihovim vlastitim pticama rok, a razvrstani su u tri grupe različitih brzina. Ekran na kom se odvija igra je statičan, s tim da se igrač u slučaju odlaska u krajnje desnu stranu ekrana pojavljuje na lijevoj strani. Jedini objekti u tablama su tlo, viseće platforme i jezero užarene lave.

Igra sadrži jednostavne kontrole i to je vjerovatno bio razlog njene popularnosti i rasprostranjenosti. Postojale su opcije kretanja ulijevo, udesno i dugme za let. U slučaju brzog pritiskanja navedenog dugmeta krila ptic rok bi se brže pomjerala i igrač bi dobijao na ubrzanju.

Igra[uredi | uredi izvor]

Svaki nivo počinje sa igračem ili igračima (pošto se moglo igrati u paru) koji se nalaze na tlu, i neprijateljskim vitezovima koji se postepeno pojavljuju iz jedne od četiri tačke na platformama. Da bi uništili neprijatelja igrači su morali ostvariti kontakt s njim i probosti ga kopljem koje je bilo njihovo oružje, ali na nešto većoj visini od protivnika samog. Po uništenju protivnika pojavljivalo bi se veliko jaje koje je također trebalo uništiti kontaktom. U slučaju da je to predugo trajalo iz jajeta bi se izlegla nova ptica rok i novi neprijateljski vitez veće brzine od prethodne.

Tri nivoa jakosti neprijatelja su Bounder (crveni vitez), Hunter (bijeli vitez) i Shadow Lord (plavi vitez).

Nivo se završavao uništavanjem svih neprijatelja i jaja u određenom periodu vremena. Po isteku vremena pojavljivao bi se pterodaktil koji bi letio okolo sve dok ne uništi igrača sudarajući se s njim, dok igrači ne unište sve neprijatelje i sva jaja ili dok ga igrači ne unište pogađajući ga kopljem direktno u kljun (ovo zadnje je predstavljalo veoma težak zadatak zbog velike brzine pterodaktila).

Igru su igrali jedan ili dva igrača, a pored protivnika igrači su mogli, u slučaju sudara, uništiti jedan drugoga.

U slučaju pada u jezero lave igrači bi tonuli i gubili život. Ipak mogli su se spasiti ako bi tek po upadanju u lavu ubrzali let svoje ptice rok.