Joust (igra)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Joust je klasična arkadna igra razvijna od strane Williams Electronics, 1982. godine.

Screenshot iz igre

Opis[uredi | uredi izvor]

Igrač je u ulozi viteza koji jaše na ptici rok (legendarnoj ptici iz istočnjačkih legendi) i bori se protiv računarski kontrolisanih protivnika. Neprijateljski vitezovi također jašu na njihovim vlastitim pticama rok, a razvrstani su u tri grupe različitih brzina. Ekran na kom se odvija igra je statičan, s tim da se igrač u slučaju odlaska u krajnje desnu stranu ekrana pojavljuje na lijevoj strani. Jedini objekti u tablama su tlo, viseće platforme i jezero užarene lave.

Igra sadrži jednostavne kontrole i to je vjerovatno bio razlog njene popularnosti i rasprostranjenosti. Postojale su opcije kretanja ulijevo, udesno i dugme za let. U slučaju brzog pritiskanja navedenog dugmeta krila ptic rok bi se brže pomjerala i igrač bi dobijao na ubrzanju.

Igra[uredi | uredi izvor]

Svaki nivo počinje sa igračem ili igračima (pošto se moglo igrati u paru) koji se nalaze na tlu, i neprijateljskim vitezovima koji se postepeno pojavljuju iz jedne od četiri tačke na platformama. Da bi uništili neprijatelja igrači su morali ostvariti kontakt s njim i probosti ga kopljem koje je bilo njihovo oružje, ali na nešto većoj visini od protivnika samog. Po uništenju protivnika pojavljivalo bi se veliko jaje koje je također trebalo uništiti kontaktom. U slučaju da je to predugo trajalo iz jajeta bi se izlegla nova ptica rok i novi neprijateljski vitez veće brzine od prethodne.

Tri nivoa jakosti neprijatelja su Bounder (crveni vitez), Hunter (bijeli vitez) i Shadow Lord (plavi vitez).

Nivo se završavao uništavanjem svih neprijatelja i jaja u određenom periodu vremena. Po isteku vremena pojavljivao bi se pterodaktil koji bi letio okolo sve dok ne uništi igrača sudarajući se s njim, dok igrači ne unište sve neprijatelje i sva jaja ili dok ga igrači ne unište pogađajući ga kopljem direktno u kljun (ovo zadnje je predstavljalo veoma težak zadatak zbog velike brzine pterodaktila).

Igru su igrali jedan ili dva igrača, a pored protivnika igrači su mogli, u slučaju sudara, uništiti jedan drugoga.

U slučaju pada u jezero lave igrači bi tonuli i gubili život. Ipak mogli su se spasiti ako bi tek po upadanju u lavu ubrzali let svoje ptice rok.