Jovan Cvijić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jovan Cvijić

Jovan Cvijić (1865-1927) srpski geograf i antropogeograf, akademik SANU, počasni doktor Univerziteta Sorbona i Karlovog univerziteta u Pragu.

Naučni angažman J. Cvijića usmjeren je na geografsko proučavanje Balkana, posebno Srbije. Njegovo najvažnije djelo je Balkansko poluostrvo. J. Cvijić je osnivač moderne antropogeografije kod Srba. Pod njegovim rukovodstvom formirana je čitava škola geografskog i antropogeografskog proučavanja Balkana. J. Cvijić je pokrenuo čuvenu seriju Naselja i poreklo stanovništva pri Srpskom etnografskom zborniku u Beogradu. Na taj način su obrađeni i dijelovi Bosne i Hercegovine.

Cvijić i čitava škola njegovih sljedbenika optuživana je za naučne zloupotrebe u dnevnopolitičke i ideološke svrhe. U najnovije vrijeme naučnici su dokazali da Cvijić i njegovi sljedbenici pretjeruju pri izboru informacija sa terena pri čemu navijaju i favoriziraju srpstvo (Primjer: Niko Kapetanić - Nenad Vekarić, Falsifikat o podrijetlu konavoskih rodova).