Idi na sadržaj

Jovan Dučić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jovan Dučić

Jovan Dučić je bio srpski i bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najznačajnijih simbolista. Rođen je u Trebinju, 17. februar 1871. godine. Dučić je odrastao u Trebinju i Mostaru, gdje je pohađao osnovnu školu i nižu gimnaziju. Nakon školovanja u Somboru i učiteljevanja vratio se u Mostar, gdje 1896. zajedno sa Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem osniva književni časopis "Zora".[1] Diplomatsku karijeru započeo je 1907, te ostatak života proveo u Carigradu, Sofiji, Rimu, Ateni, Madridu, Kairu i Bukureštu.

Za svoga života Dučić se najviše istakao kao pjesnik. Svoju prvu zbirku pjesama objavio je u Mostaru 1901. a drugu u Beogradu 1912. Pisao je i prozu: nekoliko eseja i studija o piscima, "Blago cara Radovana" i pisma iz Švicarske, Grčke, Španije i drugih zemalja. Njegova "Acta Diplomatica" (Diplomatska pisma) su objavljena posthumno u Sjedinjenim Američkim Državama (1952) i bivšoj Jugoslaviji 1991.

Umro je u Americi 7. aprila 1943. godine i sahranjen je na pravoslavnom groblju "Sveti Sava" u Libertyvilleu, američkoj saveznoj državi Illinois. Život u tuđini mu je budio nostalgiju za zavičajem koja se odražava i u njegovim pjesmama. 22. oktobra 2000. godine, pjesnikovi posmrtni ostaci su, po njegovoj želji, preneseni u Trebinje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Jezička standardizacija i pravopisna norma u "Zori" Prilog Mr. Muhameda Šatora na most.ba". Arhivirano s originala, 9. 6. 2013. Pristupljeno 20. 6. 2013.

Literatura[uredi | uredi izvor]