Jovan Radović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Jovan Radović
Rođenje (1891-10-28) 28. oktobar 1891.
Bare, Donja Morača, Crna Gora
Smrt 15. novembar 1918(1918-11-15) (27 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Jovan Radović (28. oktobar 1891., Bare, Donja Morača - 15. novembar 1918. Sarajevo), nacionalni radnik i četnički vojvoda.

Osnovnu školu je završio u mjestu rođenja, a gimnaziju u Beogradu. Studije je završio u Lajpcigu u predvečerje Prvog svjetskog rata 1914. godine, odakle je prebjegao, preko Rusije, u rodnu Crnu Goru. Po kapitulaciji Crne Gore odmetnuo se,zajedno sa bratom Savom,u planine. Uskoro je uspio da se prebaci u Srbiju, gdje je bio jedan od najzaslužnijih figura Topličkog ustanka: Bio je poliglota, odličan govornik i organizator. Prilikom oslobađanja Crne Gore, u jesen 1918. godine, Radović je zastupao bolesnog vojvodu Kostu Milovanovića Pećanca, pa je sa topličkim i crnogorskim četnicima opkolio (20. oktobar 1918.) Nikšić i prinudio na predaju Austro-Ugarske trupe (86 oficira, 30 kadeta i 3.000 vojnika). Jovan Radović je pripadao omladinskom pokretu koji su predvodili Marko Daković i Lazar Damnjanović. Njegova misteriozna smrt u Sarajevu bila je povod krvavog razračunavanja između porodica Radović i Medenica Dožić, jer su Radovići sumnjali daj je Jovan otrovan od strane pristalica kralja Nikole.