Južna Danska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Južna Danska (Region Syddanmark)
Regija
Zastava
Država  Danska
Glavni grad Vejle
Površina 12,191 km2
Stanovništvo 1,220,763[1] (januar 2018.)
Vlada Vlada regije
 - Vođa Stephanie Lose
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST UTC+2
Veb-sajt: [1]

Južna Danska (danski: Region Syddanmark) je jedna od 5 administrativnih regija Danske. Regija je uspostavljena 1. januara 2007. godine u sklopu danske administrativne reforme. Reforma je ukinula dotadašnje tradicionalne okruge (amter) i zamijenila ih sa pet novih administrativnih jedinica tj. regija. Istom reformom manje općine su se spajale u veće pri čemu je ukupan broj smanjen sa 271 na 98 općina. Regija se trenutno sastoji od 22 općine.

Prostire se na površini od 12.191 km2 i druga je najveća regija (nakon Centralne Danske) a prema podacima od 1. januara 2018. godine u regiji je živjelo 1.220.763 stanovnika što je svrstava na treće mjesto. Prosječna gustoća stanovništva iznosi oko 100 stanovnika po km.2

Glavni grad je Vejle dok je najveći grad regije Odense, treći najveći grad u Danskoj.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Sastoji se od bivših okruga Funena, Ribe i Južnog Jutlanda i deset općina bivšeg okruga Vejle. Teritorija koja je ranije pripadala okrugu Vejle čine nove općine Fredericija, Vejle (spajanjem općina Vejle, Borkop, dijelova opčina Egtveda, Daj i Jellinga) i općine Kolding (spajanjem bivših općina Kolding, dijelova općina Lunderskovog i Vamdrup i dijelova općina Egtveda i Christianshena iz bivšeg okruga Južni Jutland). Teritorija nekadašnjih 78 općina reformom je pretvorena u ukupno 22 nove općine.

Obuhvata južni dio poluostrva Jutland, jedinog kopnenog dijela Danske kao i neka od ostrva. Na jugu graniči sa Njemačkom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stanovništvo Danske". http://www.statistikbanken.dk. Pristupljeno 7. 11. 2018. Vanjski link u parametru |work= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]