Južna Karelija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Južna Karelija (Etelä-Karjala
Södra Karelen
)
regija
Simbol
Država  Finska
Graniči sa Južna Savonija
Kymenlaakso
Sjeverna Savonija
Karelija (Rusija)
Glavni grad Lappeenranta
Površina 6,873 km2
Stanovništvo 132,252 (Popis 2013.)
Gustoća 19 /km2 
Veb-sajt: www.ekarjala.fi/

Južna Karelija finski: Etelä-Karjala švedski: Södra Karelen je jedna od regija Finske. Nalazi se u jugoistočnom dijelu države i graniči sa regijama: Kymenlaakso na jugu, Južna Savonija na sjeverozapadu, Sjeverna Savonija na sjeveru kao i sa Republikom Karelija (Rusija) na istoku.

Prostire se na teritoriji od 6.873 km2 i jedna je od manjih regija. Prema podacima iz 2013. godine regiju je naseljavalo 132.252 stanovnika i četvrta je regija sa najmanjim brojem stanovnika u Finskoj.

Sa prosječnom gustinom od 19 stanovnika po km2 nešto je gušće naseljena regija u odnosu na nacionalni prosjek.

Glavni grad regije je Lappeenranta dok je drugi najveći grad u regiji Imatra.

Općine[uredi | uredi izvor]

Regija se sastoji od 9 općina od kojih 2 imaju status grada (označeni podebljano).

Turizam[uredi | uredi izvor]

Južna Karelija je popularna turistička zona u Finskoj sa posebnim karakteristikama, prepoznatljivom prirodom, lokacijom između jezera Saimaa i državne granice kao i zbog kulturne baštine i historije pograničnog područja.

Zahvaljujući prirodnim atrakcijama, vodenim površinama i ostrvima, turizam u Južnoj Kareliji ima prirodne preduslove za razvoj. Lappeenranta, kao lokalna zajednica se posljednjih godina posebno fokusirala na turističke ponude za porodice, a Imatra na ribolov i banjski turizam. Postoji dobar izbor turističkih atrakcija i turističkih usluga dostupnih širom regije.[1]

Najinteresantnije turističke atrakcije su jezera Saimaa, kanal Saimaa, utvrda Lappeenranta i brzaci Imatrankoski, granica Rusije i mala udaljenost do ruskih gradova Vyborga i Sankt Peterburg.[2] Utvrda Lappeenranta i njeni muzeji prikazuju historiju ovog pograničnog područja i granične aranžmane tokom nekoliko vijekova unazad. Krstarenja na jezeru Saimaa i uz kanal Saimaa do Vyborga su jedinstvene turističke atrakcije za Fince kao i za strance. Visokokvalitetne marine za goste privlače nautičare do jezera Saimaa sve do međunarodnih voda.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 31. 12. 2014. Pristupljeno 22. 3. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Archived copy". Arhivirano s originala, 6. 5. 2012. Pristupljeno 22. 3. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 9. 8. 2014. Pristupljeno 22. 3. 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]