Južni pol

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Južni pol

Južni pol je najjužnija tačka na Zemlji, i definisana je na nekoliko načina.

Geografski Južni pol[uredi | uredi izvor]

Geografski Južni pol je tačka gdje zemljina osa rotacije prolazi kroz površinu Zemlje. Najčešće se pod pojmom Južni pol upravo podrazumijeva ova tačka. Južni pol se nalazi na Antarktiku.

Prvi ljudi koji su došli do Južnog pola su bili Roald Amundsen i njegov tim, koji su do Južnog pola stigli 14. decembra, 1911. godine. Amundsenov glavni rival Robert Falkon Skot je do Južnog pola stigao jedan mjesec kasnije. Na povratku su Skot i cijela njegova ekspedicija umrli od gladi i ekstremne hladnoće.

Geomagnetni Južni pol[uredi | uredi izvor]

Položaj Južnog pola označen je zvjezdicom

Južni magnetni pol je jedan od dva magnetna pola na Zemlji. On se nalazi u blizini geografskog Južnog pola.

Istraživanje Južnog pola[uredi | uredi izvor]

Prvi čovjek koji je stupio na geografski Južni pol bio je Roald Amundsen. Do Pola je stigao 14. decembra 1911. godine. Njegov glavni protivnik, Robert Falkon Skot stigao je do Pola mjesec dana kasnije. U povratku, Skot i negova četvoročlana grupa umrli su od gladi i velike hladnoće. Američki admiral Ričard Bird je 29. novembra 1929. godine postao prvi čovjek koji je preletio Južni pol.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: