Juan Perón

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Juan Domingo Perón
Juan Peron con banda de presidente.jpg
Perón 1946/47, u uniformi generala sa predsjedničkom lentom
Rođenje (1895-10-08) 8. oktobar 1895.
Lobos, Argentina
Smrt 1. juli 1974(1974-07-01) (78 god.)
Olivos, Argentina

Juan Domingo Perón (8. oktobar 1895. - 1. juli 1974.) je bio argentinski general i predsjednik od 1946. do 1955. te od 1973. do 1974.

Odrastao u seoskoj obitelji, a sa 16 godina se upisao na vojnu akademiju i nakon toga brzo napredovao u redovima argentinske vojske. 1930-ih je bio vojni ataše u Mussolinijevoj Italiji, gdje je razvio sklonost prema fašizmu.

Godine 1943. učestvovao je u vojnom udaru protiv demokratske vlade i učestvovao u pučističkoj vladi. Krajem 1945. se razišao sa pučistima, bio prisiljen na ostavku i kraće vrijeme uhapšen. Međutim, popularnost njegove tadašnje supruge Eve Peron i sindikalne demonstracije su natjerale vlastodršce da ga oslobode, a godine 1946. je pobijedio na predsjedničkim izborima.

Peron je kao predsjednik uveo cijeli niz reformi s ciljem nacionalizacije industrije, smanjenja uticaja stranih - prvenstveno britanskih tvrtki - na politiku zemlje, te poboljšanja socijalnog položaja najsiromašnijih slojeva. Peronova ideologija - koju je opisivao kao treći put između socijalizma i kapitalizma - se danas naziva peronizam.

Peron je za predsjednika izabran 1951. godine, ali se nakon smrti Eve našao sve više politički izoliran. Godine 1955. je zbačen u vojnom udaru i protjeran u Španiju.

Kada je u Argentini nakon osamnaest godina ponovno uspostavljena demokratija, Peron se vratio i glatko pobijedio na izborima. Međutim, bio je teško bolestan i nije bio u stanju spriječiti sve krvavije obračune između lijeve i desne frakcije svojih pristaša.

Nakon smrti ga je naslijedila supruga Isabel Peron.