Julski ultimatum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Julski ultimatum ili Austro-ugarski ultimatum Srbiji, bio je ultimatum upućen vladi Srbije 23. jula 1914, nakon Sarajevskog atentata.

Vlada Austro-Ugarske nije optužila Srbiju da je direktno kriva za Sarajevski atentat, već da je vlada "tolerisala makinacije kojekakvih društava i udruga uperenih protiv Monarhije, nedoličan jezik štampe, veličanje počinitelja nepodopština, sudjelovanje časnika i dužnosnika u subverzivnoj agitaciji" .

U Srbiji se govorilo da se njegovi zahtjevi ne mogu ispuniti i da je ultimatum samo način za stvaranje povoda za rat. Od deset zahtjeva što ih je Austro-Ugarska postavila za suzbijanje tih aktivnosti, Srbija je prihvatila sve osim jednoga, koji bi dozvolio dolazak austrougarskih istražnih sudija i policajaca u Srbiju da vode istragu na njenoj teritoriji.

Kada je Srbija odbila ultimatum, Austro-Ugarska joj je objavila rat, koji će postati Prvi svetski rat.

Isječak iz novina koje građanima Srbije prenose vijesti o preduslovima koje je Austro-Ugraska uputila vladi Srbije

Zahtjevi[uredi | uredi izvor]

Austro-Ugarska tražila je od Srbije sljedeće zahtjeve da se ispune:

  1. Da spriječi izdavanje publikacija koja podstiču mržnju i neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
  2. Da momentalno raspusti organizaciju Narodna odbrana, i da isto postupi i sa drugim organizacijama koje učestvuju u propagandi protiv Austro-Ugarske.
  3. Da iz javnog obrazovanja ukloni sve što bi moglo da služi za podsticanje propagande protiv Austro-Ugarske.
  4. Da iz vojske i administracije uopšte ukloni sve oficire koji su krivi za propagandu protiv Austro-Ugarske, a imena tih oficira dostavi vlasti Austro-Ugarske.
  5. Da prihvati učešće austro-ugarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih djelatnosti protiv Austro-Ugarske na teritoriji Srbije.
  6. Da preduzme sudski postupak protiv saučesnika Sarajevskog atentata koji su na srpskoj teritoriji, uz pomoć i uputstva austro-ugarskih organa.
  7. Da momentalno uhapsi dvije imenovane osobe koje su upletene u atentat po istrazi koju je preliminarno sprovela Austro-Ugarska.
  8. Da efikasnim mjerama spriječi ilegalni prijenos oružja i eksploziva preko granice.
  9. Da uputi Austro-Ugarskoj objašnjenja povodom izjava visokih srpskih zvaničnika u Srbiji i inostranstvu, koji su izrazili neprijateljstvo prema Austro-Ugarskoj.
  10. Da bez odlaganja obavijesti Austro-Ugarsku o ispunjavanju ovih obaveza.[1]

Odgovor[uredi | uredi izvor]

Vlada Srbije uslovno je prihvatila sve zahtjeve ultimatuma, osim tačke broj 6 koja je zahtijevala miješanje austro-ugarskih organa u sudski postupak, jer bi to predstavljalo kršenje ustava i suvereniteta Srbije.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Аустријска нота (1914) — Викизворник, слободна библиотека". sr.wikisource.org (jezik: srpski). Pristupljeno 9. 6. 2023.
  2. ^ "Tragedija koja se desila prije godinu dana i koja je uvukla jedanaest nacija u rat". The Toronto World. 28. 6. 1915.