Junus-paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Junus-beg)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Junus-paša je bošnjački plemić i osmanlijski državnik. Bio je veliki vezir Osmanlijskog Carstva i bosanski sandžak-beg od 1513. do 1515. godine, kada je smijenjen sa tog položaja. Godine 1517. imenovan je velikim vezirom, da bi iste godine, 13. septembra, bio pogubljen.

Vrijeme u kojem je Junus-paša obavljao visoke funkcije u Osmanlijskom Carstvu poznato je i kao vrijeme velikog bošnjačkog utjecaja na dvoru. tako da ne treba čuditi što su brojni Junus-pašini prethodnici i nasljednici na funkciji velikog vezira bili Bošnjaci.

Dok je bio bosanski sandžak-beg, osvojio je 1513. godine tvrđave Tijesnu i Sokol. 1514. godine, Junus-beg se sa bosanskom vojskom pridružio osmanskoj vojsci u Anadoliji, gdje su nakon toga ratovali protiv Perzije. Tu su se Bošnjaci pokazali kao vrijedni i neustrašivi junaci.

Kao sandžak-beg Bosne, dao je sagraditi džamiju u Žepi. Iza sebe je ostavio brojne vakufe, od kojih je najpoznatiji njegova džamija, poznata i kao Kuršumlija, u gradu Tarakliju, u Anadoliji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Bišćević Vedad, "Bosanski namjesnici Osmanskog doba (1463-1878)", Sarajevo, Mart 2006.
  • Hadžihuseinović Salih Sidki Muvekit, "Povijest Bosne - I Knjiga" Sarajevo, 1999.