Jura Stublić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jura Stublić
Rođenje (1953-12-19) 19. decembar 1953 (66 god.)
Sarajevo, FNRJ
Žanrovi rock, novi val
Instrumenti vokal, gitara
Karijera 1970-e – danas
Povezani umjetnici Azra, Film, YU Rock Misija

Jura Stublić (Sarajevo, 19. decembra 1953.[1]) je hrvatski muzičar, pjevač i kompozitor, najpoznatiji po svom djelovanju u zagrebačkoj novovalnoj skupini Film, ali i po uspješnoj solo karijeri.[2]

Iz Sarajeva u Zagreb se seli 1961. godine, gdje pohađa školu i započinje svoje prve muzičke korake. Godine 1979. osniva sastav Film s kojim vrlo brzo postiže veliku popularnost. Film 1986. godine prestaje sa djelovanjem u originalnoj postavi, a Stublić sa novim članovima nastupa pod imenom Jura Stublić i Film.

Također 2009. godine, je odigrao sporednu ulogu u hrvatskoj televizijskoj seriji "Zakon!".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Djetinjstvo i mladost[uredi | uredi izvor]

Jura Stublić rođen je 1953. godine u Sarajevu, kao sin oca Tomislava i majke Vesne. Otac mu je bio operni pjevač u sarajevskom Narodnom pozorištu, dok mu se majka bavila šivanjem, a njezine kreacije su nosile mnoge poznate žene među kojima je i operna diva Ljiljana Molnar-Talajić. Jura Stublić je u to vrijeme često bio s ocem na sceni dok su se održavale probe, pa mu je to iskustvo dobro došlo kasnije kada se i sam počeo baviti muzikom[3].

U jesen 1961, zajedno s roditeljima doselio se u Sesvete, gdje je proveo djetinjstvo i mladost. Školuje se u Zagrebu gdje pohađa III. gimnaziju "Vladimir Vitasović" u Kušlanovoj ulici, a potom upisuje fakultet, najprije studira hemiju (od koje vrlo brzo odustaje), a potom sociologiju i filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Početak muzičke karijere[uredi | uredi izvor]

Početkom sedamdesetih Stublić počinje svirati u podrumu studentskog kluba zajedno s Branimirom Johnnyjem Štulićem i Darkom Rundekom. Stublić je u to vrijeme donio odluku da se počne ozbiljno baviti muzikom zbog čega je napustio fakultet kao apsolvent. Postaje pjevač prve postave grupe Azra, ali vrlo brzo s Mladenom Juričićem i Marinom Pelajićem istu napušta zbog neslaganja s Štulićem. Prva skladba koju je napisao zvala se "Dijete ulice", koju je kasnije uključio na kompilacijski album iz 2001. godine Sve najbolje.

Film[uredi | uredi izvor]

Godine 1979. Jura Stublić (vokal), Marino Pelajić (bas-gitara), Mladen Juričić (gitara) i Branko Hromatko (bubnjevi), osnivaju sastav pod imenom Šporko šalaporko i njegove žaluzine (po jednoj priči iz lista Poleta), ali ga vrlo brzo mijenjaju u Film. Tada im se pridružuje Jurij Novoselić (Kuzma Videosax) na saksofonu. U to vrijeme često nastupaju po koncertima i festivalima i već prije prvog objavljenog materijala postaju velika klupska atrakcija.

Prvi singl objavljuju 1980. godine "Kad si mlad"/"Zajedno", od izdavača Suzy, dok prvi studijski album Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi, izlazi sljedeće godine i prodaje se u više od 20.000 primjeraka. Producent je bio Boris Bele iz slovenskog rock sastava Buldožer, dok je autor kompletnog materijala bio Jura Stublić. Produkcija albuma nije bila na visokoj razini pjesama, što je onemogućilo veći uspjeh.

Tada dolazi do promjene u bendu i na bubnjeve dolazi  Ivan Piko Stančić. To se pokazalo kao pun pogodak zbog njegovog prethodnog iskustva (Grupa 220, Parni valjak) i producentskih vještina. Već sljedeći album Film u Kulušiću – Live, na kojemu se nalaze uživo skladbe snimljene na koncertu u zagrebačkom klubu Kulušić, prodaje se u nakladi većoj od 60.000 primjeraka. Do 1987. godine objavljuju još tri studijska albuma nakon čega dolazi do razilaženja originalne postave Filma.

YU Rock Misija[uredi | uredi izvor]

Sredinom 1980-ih godina, Jura Stublić sudjeljuje u jugoslavenskoj verziji Band Aida, YU Rock Misiji. Cilj je bio, boriti se za gladne u Africi. 1985. godine, Stublić zajedno sa ostalim članovima YU Rock Misijom snima pjesmu "Za milion godina".[4]

Jura Stublić i Film[uredi | uredi izvor]

Uz Juru Stublića, postavu su još činili Robert Krkač (gitara), Dario Kumerle (bas-gitara), Željko Turčinović (bubnjevi) i Bojan Goričanin (klavijature), a iste godine objavljuju studijski album Sunce sja!. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, Stublić često mijenja postave u sastavu, pa tako 1989. godine u sastav umjesto Krkača i Turčinovića dolaze gitarista Deni Kožić i bubnjar Davor Vidiš. U toj postavi objavljuju album Zemlja sreće, na kojemu kao gosti nastupaju Laza Ristovski, Vlatko Stefanovski, Massimo Savić, Branko Bogunović, Davor Rodik i klapa Bonaca. Za vrijeme rata u Hrvatskoj, Stublić izdaje album Hrana za golubove, na kojemu se nalaze proturatne skladbe "Bili cvitak" i "E, moj druže beogradski".

Godine 1998. okuplja se prva postava Filma, Stublić, Jurčić, Stančić, Pelajić i Novoselić, kako bi nastupili na koncertu pod nazivom Zagreb gori.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Film[uredi | uredi izvor]

Jura Stublić i Film[uredi | uredi izvor]

Singlovi[uredi | uredi izvor]

 • 1980.: - "Kad si mlad" / "Zajedno" (Suzy)
 • 1981.: - "Zamisli život u ritmu muzike za ples" / "Radio ljubav" (Helidon)
 • 1982.:
  1. "Zona sumraka" / "Espana" (Jugoton)
  2. "Pljačka stoljeća" / "Zagreb je hladan grad" (Jugoton)
 • 1983.:
  1. "Ti zračiš zrake" / "Mi nismo sami" (Jugoton)
  2. "Boje su u nama" / "Istina piše ne zidu" (Jugoton)

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Vremeplov: Na današnji dan 1953. rođen je Jura Stublić Hrvatski radio Vukovar, objavljeno 19. decembra 2012., pristupljeno 6. jula 2019.
 2. ^ Jura Stublić, discogs.com, pristupljeno 6. jula 2019.
 3. ^ Petar Janjatović, "Ex YU rock enciklopedija", Čigoja štampa, Beograd, 2007. godine, ISBN 978-86-905317-1-4
 4. ^ YU Rock Misija, discogs.com, pristupljeno 6. jula 2019.