KK Iskra Stolac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

KK Iskra - Bregava je košarkaški klub iz Stoca, Bosna i Hercegovina. Klub je osnovan 1974 godine, u Stocu. Prvobitno ime kluba bilo je KK Partizan, ali je nakon dvije godine ušao u Sportsko društvo Iskra Stolac i promjenio ime u Iskra. Klub se uglavnom takmičio u regionalnoj i republičkoj ligi BiH.

Značajniji uspjesi ovog sportskog kolektiva su:

  • 1981 godine osvojio je Kup Hercegovine, pobjedivši u finalu vrlo jaku ekipu drugoligaša KK Leotar iz Trebinja. Nakon turnira košarkaški savez je poništio sve rezultate KK Iskra jer jedan igrač nije bio uredno registrovan.
  • Klub se 1990 godine plasirao u vrlo jaku jedinstvenu republicku ligu bivše Jugoslavije. Medutim, zbog ratne opasnosti, odustao je od daljnjeg takmicenja 1993.

U saradnji s drugim sportskim radnicima iz Stoca, 1995 godine, u Mostaru se formira Sportsko društvo "Iskra - Bregava" Stolac, koga čine: fudbalski, košarkaški, rukometni i šahovski klub. Košarkaški klub nakon obnavljanja svoju prvu zvaničnu utakmicu igrao je na prvom Memorijalnom košarkaškom turniru posvećenom legendarnom komadantu Mithatu Hujduru - Hujki, koji je održan na otvorenom terenu u Sjevernom logoru 1994 godine.

U poslijeratnoj historiji, svoje najbolje rezultate klub je počeo ostvarivati 1996 godine u juniorskoj konkurenciji kada je postao prvak HNK-a, pobjedivši na turniru u Konjicu domaće ekipe "Lokomotive", "Konjica" i "Jablanice" i otišao na prvo državno prvenstvo za juniore u Zenicu gdje je osvojio četvrto mjesto.

U seniorskoj konkurenciji klub je 1997 godine bio prvak HNK i ušao u A-2 ligu BiH, gdje se i danas takmiči. Klub trenira i radi u Mostaru, ali zbog nedostatka adekvatne dvorane na istočnoj strani grada sve svoje prvenstvne utakmice kao domaćin igra u Konjicu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]