KK Konjic

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
KK Konjic
{{{ime}}} logo
LigeKSBIH
A2 Liga FBiH
Osnovan1968
DvoranaSportska dvorana Konjic
Kapacitet2000
LokacijaKonjic, Bosna i Hercegovina
Boje     
PredsjednikBosna i Hercegovina Armin Nikšić
Glavni trenerBosna i Hercegovina Edin Čajić
Veb-sajtwww.kkkonjic.com

KK Konjic je košarkaški klub iz Konjica, osnovan 1968. godine.

Historija kluba[uredi | uredi izvor]

Počeci[uredi | uredi izvor]

KK Konjic je osnovan 1968. godine, kada je grupa entuzijasta i sportskih zaljubljenika formirala košarkašku sekciju pri sportskom društvu „Partizan“, a odmah potom i košarkaški klub Konjic. U tom vremenu klub je bio prilično popularan pa je treninge, koji su se održavali na partizanovom igralištu, promatralo i po nekoliko stotina gledatelja, a utakmice i po 2000 ljudi. Prvi predsjednik kluba bio je Ratko Opančić, a košarkaše je u tom periodu je trenirao Bogdan Tanjević. Košarkaški klub Konjic trenutno nastupa u A2 ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Klupski uspjesi[uredi | uredi izvor]

  • Najznačajniji uspjeh klub postiže 1983. godine, plasmanom u bivšu Republičku ligu BiH. Tada su košarkaši KK Konjica u veličanstvenoj atmosferi pobijedili KK Čelik iz Zenice (u Skenderiji) i tako ostvarili jedan od najznačajnijih uspjeha u predratnom razdoblju.
  • Pobijedivši ekipu stolačke Iskre na kantonalnoj razini, klub je izborio nastup u A1 ligi BiH u kojoj je u sezoni 98/99 zauzeo prvo mjesto i plasirao se u tadašnju Prvu ligu BiH. U društvu sa Bosnom, Slobodom, Čelikom klub se takmičio tri sezone što je svakako jedan od rezultatski najuspješnijih razdoblja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]