KUD Vrelo Ibra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kulturno Umjetničko Društvo "VRELO IBRA" iz Rožaja je vodeći predstavnik Bošnjacke folklorne tradicionalne umjetnosti u Crnoj Gori i njen vrhunski reprezent u zemlji i inostranstvu. Ansambl je osnovan 1971. godine, sa zadatkom da sakuplja, čuva, njeguje, razvija i prezentuje kulturno nasleđe kroz igru, pjesmu, muziku i običaje.

"VRELO IBRA" je narodnu umjetnsot podiglo na nivo visoke umjetničke interpretacije. Na svom repertoaru "VRELO IBRA" ima vrijedna umjetnička djela svih naroda naše zemlje u kojima se ogleda mentalitet i umjetnička težnja našeg bića. Umjetnost kojom se "VRELO IBRA" bavi je vid komunikacije među ljudima koju razumije cio svijet bez obzira na rasu, vjeru, jezik i kulturu.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

Folklorni ansambl Vrelo ibra dobitnik je na desetine nagrada i priznanja:

Galerija slika[uredi | uredi izvor]