Ka spuštanju noći

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ka spuštanju noći
Korice prvog izdanja
AutorArthur C. Clarke
Originalni nazivAgainst the Fall of Night
Dizajn koricaFrank Kelly Freas
DržavaUjedinjeno Kraljevstvo
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačGnome Press
Datum izdanja1953
Vrsta koricaTvrde korice
Broj stranica223

Ka spuštanju noći (engleski: Against the Fall of Night) je naučnofantastični roman britanskog pisca Arthura C. Clarkea. Prvobitno se pojavila kao novela u izdanju časopisa Startling Stories iz novembra 1948, a revidirana je i proširena 1951, te objavljena u obliku knjige 1953. u izdanju Gnome Pressa. Kasnije je proširen i ponovo revidiran i objavljen 1956. kao Grad i zvijezde. Kasnije izdanje uključuje još jedno od Clarkeovih ranih djela i nosi naziv The Lion of Comarre and Against the Fall of Night. Godine 1990., uz Clarkeovo odobrenje, Gregory Benford je napisao nastavak pod nazivom Beyond the Fall of Night, koji nastavlja priču romana iz 1953. Obično se štampa sa originalnim romanom kao jedan tom.

Naslov je iz pjesme "Smooth Between Sea And Land" A. E. Housmana, objavljene u More Poems. Clarke objašnjava: "Također sam trebao otkriti stihove A. E. Housmana koji ne samo da savršeno opisuju to mjesto, već su mi dali i naslov mog prvog romana: 'Ovdje na ravnom pijesku, između mora i kopna, šta ću graditi ili pisati protiv pada noći?'

Usporedba sa Grad i zvijezde[uredi | uredi izvor]

Grad i zvijezde je potpuna prerada Ka spuštanju noći, prenoseći glavne postavke i likove iz ranijeg romana.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Diaspar je poslednji ljudski grad, star stotinama miliona godina. Alvin, rođen prije sedamnaest godina, prvo je dijete koje se rodilo u 7.000 godina i živi među drevnim besmrtnicima s nepromjenjivim životima. Zemlja koju poznaje leži u ruševinama, ogromna pustinja, nakon kataklizmičnog rata sa osvajačima prije više miliona godina koji je čovječanstvo ograničio na planetu. Fasciniran je svijetom i njegovom istorijom, koju njegov učitelj Jeserac smatra uznemirujućom, ostaje opipljiv strah od bilo čega što bi moglo izazvati povratak Osvajača. Alvinu je dosadno istražuje prazne dijelove grada i na jednom takvom putovanju pronalazi stepenice koje vode u pustinju napolju. Počinje hodati niz njih, ali ga zaustavlja veliki kamen na kojem je ispisano "Postoji bolji način. Pozdravi Čuvara zapisa. - Alaine od Lyndara".

Alvin prenosi poruku Rordenu, trenutnom Čuvaru zapisa, koji ima pristup "svom znanju čovječanstva" u gradskim bazama podataka. Rorden pronalazi poruku od Alaine, ali ona jednostavno kaže da postoje tri načina da ode. Tri godine kasnije, Rorden kaže Alvinu da je dešifrovao Alaineovu poruku i vodi ga u park u centru Diaspara. Tamo se nalazi spomenik Yarlanu Zeyu, dizajneru parka, za koji Rorden shvata da je izgrađen da sakrije neku vrstu transporta. Rorden pokreće skriveni lift koji ih vodi do podzemne željezničke stanice. Velika mapa na podu prikazuje Diaspar kao jarko osvijetljenu tačku među mnogim zatamnjenim odredištima, ali jedna druga tačka ostaje upaljena, "Lys".

Nakon tri dana priprema, Alvin ulazi u vagon koji čeka. Očekujući napušteni grad, Alvin je šokiran kada pronađe bogato okruženje poput vrta, uključujući jezero. Odveden je da upozna Seranisa, vođu lokalnog grada Airleeja. Ona objašnjava da su Diaspar i Lys dva ekstrema civilizacije, krajnji cilj onih koji preferiraju grad ili selo. Stanovnici Lysa se razlikuju od njegovog naroda, žive kratki, ali puni život i imaju telepatske sposobnosti. Alvin je spriječen da ide kući jer građani ne žele da otkrije Lys ljudima iz Diaspara. Oni kontaktiraju Rordena i kažu mu da će Alvin ostati pet dana kako bi vijeću Lysa dalo vremena da odluči o njegovoj sudbini.

Alvin se sprijatelji s Theonom, Seranisovim sinom, koji vodi Alvina na kampovanje. Te noći vide jarku svjetlost za koju Theon shvata da dolazi iz drevne tvrđave Shalmirane. Čak je i Alvin čuo za Shalmirane; to je mjesto gdje je čovječanstvo napravilo svoj posljednji otpor protiv osvajača. Odlučuju da nastave pješačenje i posjete tvrđavu. U Šalmiranu pronalaze starca koji im priča svoju priču; bio je sljedbenik Učitelja, koji je došao iz svemira tokom oporavka nakon invazije, privlačeći sljedbenike svojim moćima i mašinama. Kada je umirao, Učitelj je govorio o povratku "Velikih", a njegove posljednje riječi sugeriraju da je živio na planeti oko Sedam Sunca, točak raznobojnih zvijezda. Starac je posljednji preostali sljedbenik, koji šalje signale u svemir da privuče Velike. On također kontrolira Učiteljeve mašine, tri napredna inteligentna robota, ali ih je Učitelj uputio da čuvaju tajne. Alvin uvjerava čovjeka da mu pozajmi jednog od robota kako bi ga odnio Rordenu, obećavajući da će ga vratiti.

Dječaci se vraćaju u Lys, a Alvinu se daje izbor da zauvijek ostane u Lysu ili da se vrati u Diaspar bez svojih sjećanja. Alvin pristaje na brisanje uma, ali programira robota da ga zgrabi i odvede do tranzitne stanice prije nego što se to dogodi. Vraća se kući, a Rorden vodi Alvina i robota ispod grada da upoznaju Gospodare robota, računare koji upravljaju gradom. Oni nisu u mogućnosti da uklone upute od Gospodara robota, pa umjesto toga naprave duplikat robota bez instrukcija na mjestu. Kada se vrate na površinu, otkrivaju da se Vijeće sastalo u njihovom odsustvu i pokušava odlučiti što učiniti u vezi s Alvinovom posjetom Lysu. Odlučuju da blokiraju sistem podzemnih vozova i nalažu Rordenu da ukloni sve reference na Lysa iz svoje evidencije. Dok Vijeće raspravlja, dozvoljavaju Alvinu da ode, očekujući i dopuštajući mu da trči za vlakom i vrati se u Lys prije nego što je blokiran.

Rorden je iznenađen kada pronađe poruku od Alvina koja ga upućuje da se nađe na tornju gdje je prvi put pronašao poruku od Alaine. Alvin objašnjava da je novi robot otkrio da je Gospodar sletio na Zemlju ne u Lys, već u Luci Diaspar. On izvlači brod ispod pijeska i leti u Lys gdje saznaje da su i oni blokirali voz, i sije zabunu tvrdeći da ga je koristio bez problema. On izaziva dodatnu konfuziju izjavom da Diaspar sada zna sve o Lysu, ali da neće imati nikakve veze s njihovom inferiornom kulturom. Sljedećeg dana on i Theon odlaze u Shalmirane da ispune svoje obećanje da će vratiti robota, ali otkrivaju da je starac umro.

Alvin i Theon odlučuju posjetiti Sedam Sunca. Stižu na planetu oko srednje zvijezde i nalaze je pustu poput Zemlje. Očajni što je njegova potraga za smislom propala, vraćaju se na brod i susreće ih bestjelesna superinteligencija s ponašanjem djeteta, ali s uspomenama koje sežu dalje od bilo kojeg čovjeka. Vanzemaljac, Vanamonde, uvjeren je da je Alvin član rase Kreatora koju je čekao da se vrati. Vraćaju se na Zemlju kako bi pronašli Diaspara i Lysa u stalnoj komunikaciji o događajima zbog straha da će njihovo putovanje pokrenuti Osvajače da se vrate. Rorden je glas smirenosti, istražuje ovu temu i ne može pronaći spomen na Osvajača ili bilo kakvog sporazuma u bazama podataka.

Alvin odveze Rordena i Jeseraca u Lys kako bi oni mogli doprinijeti naporu da razumiju Vanamondea. Tokom perioda od nekoliko mjeseci, saznaju da je njihova istorija lažna. Čovjek je stigao do Persefone tek kada su stigli vanzemaljci, umovi toliko veći od njihovih da su se vratili na Zemlju i proveli milione godina usavršavajući se. Kada su bili spremni da se pridruže galaktičkom carstvu, radili su na projektima kao što je Sedam Sunca, umetničko delo koje obilježava dogovoreni centar galaksije. Čovječanstvo je predložilo sljedeći veliki galaktički napor, izgradnju nefizičkog čistog intelekta. Ovo je proizvelo Ludi um, uništavajući dijelove galaksije pre nego što je zaključana u Crnom Suncu. Učeći na njihovim greškama, Vanamonde je stvoren.

Otprilike u isto vrijeme, galaktičko carstvo stupa u kontakt s drugom rasom "daleko oko krivulje Kosmosa" koja je razvila vlastiti superintelekt, jedan po čisto fizičkim linijama. Većina galaksije odlazi u potragu za njima, napajajući njihov veliki brod koristeći energiju svih sunaca, ostavljajući galaksiju trajno zamračenom. Samo je Sedam Sunca ostalo netaknuto. Oni koji su ostali nisu bili avanturistički raspoloženi i polako su nestajali tokom vremena, a Zemlja je tu sudbinu izbjegla samo srećom. Čak je i bitka kod Shalmirane mit; Shalmirane je izgrađen da uništi Mjesec kada je prijetio da se sruši na Zemlju.

Knjiga se završava rušenjem grobnice Yarlana Zeya dok su veze između Lysa i Diaspara otvorene za sve. Alvin se zalaže za obnovu Zemljinih okeana i rješavanje misterije ko je bio Gospodar. On namjerava poslati svemirski brod sam kako bi prenio poruku njihovim sada udaljenim precima, nadajući se da će Zemlja biti dostojna njihovog društva kada se vrate u dalekoj budućnosti.

Politika[uredi | uredi izvor]

Knjiga pravi razliku između gradskog života u Diasparu i života na selu u Lysu. Diaspar odražava vrijednosti grada, u kojem tehnologija brine o svakodnevnim zadacima (roboti, ulice, hrana), tako da ljudi mogu tragati za zadovoljstvima kao što su muzika i znanje. Suprotno je u Lysu, koji ima ruralni stil u kojem sve dolazi iz prirode. Kada je Alvin ponovo uveo njih dvoje, otkrili su da je jednom još potrebno drugo i da su njihove kulture ugušene. Vijeće iz Diaspara je ostarilo i umorilo se i nije se htjelo baviti bujnošću mladosti, dok Lys, osjećajući da je mlad, nije želio da se gradska kultura miješa u njegov prirodni način života. Kada su se dvije kulture srele, otkrile su da se nadopunjuju: Diaspar sa beskonačnim životom i tehnologijom, a Lys sa brzim umom i telepatijom.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Groff Conklin opisao je originalno izdanje romana kao "laganu, jednostavnu, brzu i često maštovitu fantaziju."[1] Boucher i McComas su hvalili "ovu kratku, ali intenzivnu knjigu" kao "lijepu", opisujući je kao "poeziju i strahopoštovanje i čuđenje“ i okarakterizirajući Clarkea kao „pjesnika vizionara budućnosti tako daleke da njena najprozaičnija nauka prevazilazi naše tehničko razumijevanje“.[2] P. Schuyler Miller je izvijestio da je priča „tako dobro ispričana, da priča postaje uvjerljiva, a njena magija se širi na čitaoca, kao i na ljude u zapletu."[3] Godine 1969. Aleksej Panšin je napisao da je "priča uglavnom nerazvijena - previše se tvrdi, premalo se ispituje."[4]

References[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Galaxy's 5 Star Shelf", Galaxy Science Fiction, November 1953, p.80
  2. ^ "Recommended Reading," The Magazine of Fantasy & Science Fiction, August 1953, p. 96.
  3. ^ "The Reference Library", Astounding Science Fiction, November 1953, pp.150
  4. ^ "Books", F&SF, November 1969, p. 49

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]