Kabuto

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kabuto (Pokémon))
Kabuto
Opći podaci
Japansko imeカブト, Kabuto
Redni broj140
Generacijaprva
VrstaKameni/Vodeni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uKabutopsa
Razvojsticanjem iskustva
Visina0.5 m
Težina11.5 kg
SposobnostBorbeni oklop (Battle Armor)/Hitro plivanje (Swift Swim)

Ime Kabuto dolazi od japanske riječi "kabuto" = kaciga, i "kabutogani", japansko ime za rakove. U početku, Kabuto se trebao zvati Att, što je – kada se spoji s evoluiranim oblikom Lantis (kasnije pozntog kao Kabutops) – zapravo igra riječi za riječ Atlantis.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Kao što je već gore navedeno, Kabuto podsjeća na raka s oklopom. Nalikuje na ljuskara, prekriven tvrdim smeđim oklopom sa dva malena oka na njemu. Ispod oklopa, Kabutov je pravi oblik prikriven sjenom; jedino što možemo vidjeti jesu četiri noge nalik na pandže i svjetlucave crvene oči.

Kabuto je Pokemon za kojega se mislilo da je odavno izumro. Ipak, današnja moderna tehnologija Pokémon svijeta dopušta znanstvenicima da kloniraju Kabutoa koristeći se genetskim materijalom iz njegovih fosiliziranih ostataka. Tako se ova vrsta oživi i pušta u svoje prirodno stanište. Od njihova izumiranja, živi su primjeri viđeni samo u rijetkim prilikama, pokazujući da njihovo izumiranje nije bilo potpuno kao što su svi mislili.

Kabuto nije promijenio oblik tokom 300,000,000 godina. On je Vodeni Pokémon, koji se skrivao na morskom dnu te su u tom položaju nađeni njegovi fosilizirani ostaci. Dok je ovako skriven na morskom dnu, Kabuto ostavlja izložen samo svoj tvrdi oklop, koji ga štiti od većine napada, dok oči na njegovim leđima nastavljaju promatrati okolinu. Ako se Kabuto nađe na svojim leđima, postaje bespomoćan jer se samostalno ne može okrenuti natrag na noge.

Po riječima iz Pokemon animirane serije, ulje iscijeđeno iz Kabutoa ima mnoga zanimljiva ljekovita svojstva, a jedna je od njih i dugovječnost.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Kabutoa se može naći jedino u Pokémon Red, Blue, FireRed i LeafGreen videoigrama, ako igrač Kupolasti fosil (Dome Fossil) u Mjesečevoj planini umjesto Spiralnog fosila (Helix Fossil). Fosil se može oživjeti ako ga se odnese u laboratorij u gradu Cinnabaru.

Kabuto ima odličan Attack i Defense status, kao i prosječan Speed status za Elementarnog Pokémona, ali je njegov HP iznimno nizak. Dvostruko je slab na Travnate Pokemone, što s njegovim niskim Special Defense statusom čini veoma osjetljivim na njih. Kabuto može naučiti Leteći napad Zračnog asa (Aerial Ace), koji mu može dati prednost u takvim situacijama. Drugi napadi koji se često koriste kod Kabutoa uključuju Drevnu moć (Ancientpower) i Ples kiše (Rain Dance), što će učiniti njegove Vodene napade učinkovitijim i ubrzati njegovu brzinu zahvaljujući njegovoj sposobnosti Hitrog plivanja (Swift Swim).

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Kabuto se prvi put "pojavio" u animiranoj seriji u epizodi 13. Pokemanijak Bill obukao se u veliki kostim Kabutoa pokušavajući bolje shvatiti njegovo prirodno ponašanje. Njegovo prvo pravo pojavljivanje bilo je u epizodi 46, kada ga je otkrio Ash dok je Tima Raketa pokušavao raznijeti Grandfather Kanjon. Kabutovo sljedeće pojavljivanje bilo je u epizodi 91, gdje se pojavio u velikom broju. Njegovi fosili u Orange arhipelagu, koji ih je bio prepun, oživjeli su pod utjecajem crvenog svjetla mjesečine. Ovo se vjerovatno odnosi na kineski mit o "kamenim lastavicama", fosiliziranim kamenim bićima koja ožive i lete uokolo.