Kajmanska ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kajmanska Ostrva

Kajmanska Ostrva su grupa ostrva u Karipskom moru i prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kolumbovi brodovi su 10. maja 1503. skrenuli sa željenog kursa i naišli na ova ostrva. Nazvani su "Las Tortugas" po jednoj vrsti kornjača koje su živjele na ostrvima. Međutim, ostrva je naseljena tek u 17. vijeku sa Jamajke. Kad je veliko susjedno ostrvo postalo nezavisno, stanovnici Kajmanskih ostrva odlučili su drugačije: postali su kolonija britanske krune i dobili guvernera. Od 1962. Kajmanska Ostrva imaju status krunske kolonije s unutrašnjom samoupravom.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Ostrva su dobili ime po kajmanima, jednoj vrsti guštera koje su Evropljani u početku zabunom smatrali posebnom vrstom krokodila. Ostrvska grupa se sastoji od tri ostrva: Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brac, a leži oko 750 km južno od Miamija na Floridi odnosno oko 300 km sjeverozapadno od Jamajke. Ostrva se prostiru na površini od oko 260 km2 pri čemu najveći dio od 198 km2 otpada na Veliki Kajman. Ostrva su zapravo vrhovi podvodnog grebena koji se proteže sve do Kube. Karibi ovdje nude najbolje mogućnosti za ronjenje, rajske plaže i mogućnosti ribolova na otvorenom moru na najvišem nivou.

Sva tri ostrva imaju aerodrome.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Oko 90% ukupno 27.000 stanovnika žive na najvećem ostrvu, Velikom Kajmanu. Vijekovi zajedničkog života na ostrvima strvorila su šaroliko stanovništvo, vrlo ponosno na kvalitetan suživot bez obzira na različito porijeklo pojedinih grupa ostrvljana. Običaji i navike stanovništva još su uvijek pod snažnim uticajem useljenika iz 18. vijeka, koji su došli s Britanskih ostrva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]