Idi na sadržaj

Kajmanska ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kajmanska Ostrva

Kajmanska ostrva su grupa ostrva u Karipskom moru i prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva.

Historija

[uredi | uredi izvor]

Kolumbovi brodovi 10. maja 1503. skrenuli su sa željenog kursa i naišli na ova ostrva. Nazvana su "Las Tortugas" po jednoj vrsti kornjača koje su tu živjele. Međutim, naseljena su tek u 17. stoljeću s Jamajke. Kad je veliko susjedno ostrvo postalo nezavisno, stanovnici Kajmanskih ostrva odlučili su drugačije: postali su kolonija britanske krune i dobili guvernera. Od 1962. Kajmanska ostrva imaju status krunske kolonije s unutrašnjom samoupravom.

Geografija

[uredi | uredi izvor]

Ostrva su dobili ime po kajmanima, jednoj vrsti guštera koje su Evropljani u početku zabunom smatrali posebnom vrstom krokodila. Ostrvska grupa sastoji se od tri ostrva: Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brac, a leži oko 750 km južno od Miamija na Floridi, odnosno oko 300 km sjeverozapadno od Jamajke. Ostrva se prostiru na površini od oko 260 km2 pri čemu najveći dio od 198 km2 otpada na Veliki Kajman. Ostrva su zapravo vrhovi podvodnog grebena koji se proteže sve do Kube. Karibi ovdje nude najbolje mogućnosti za ronjenje, rajske plaže i mogućnosti ribolova na otvorenom moru na najvišem nivou.

Sva tri ostrva imaju aerodrome.

Stanovništvo

[uredi | uredi izvor]

Oko 90% ukupno 27.000 stanovnika žive na najvećem ostrvu, Velikom Kajmanu. Stoljeća zajedničkog života na ostrvima stvorila su šaroliko stanovništvo, vrlo ponosno na kvalitetan suživot bez obzira na različito porijeklo pojedinih grupa. Običaji i navike stanovništva još su pod snažnim utjecajem doseljenika iz 18. stoljeća, koji su došli s Britanskih ostrva.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]