Kako kad (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Grupa 'Kako kad'
KakoKadNaBini1.JPG
Osnovne informacije
Porijeklo Bosna i Hercegovina
Žanrovi Hard rock
Karijera 1977-1980
Bivši članovi

Na slici: Miralem 'Mirche' Brodović - bas, Davor Ilić - gitara, Kemo Šehbajraktarević - bubnjevi, Mario Leko - vokal

ostali: Muhamed 'Piban' Ražanica - gitara, Amir Bešo 'Lejzi' - gitara i vokal, Mladen Vojičić 'Tifa' - vokal, Srđan Dalagija - klavijature, Sretko Vujović - gitara, Ramiz Kolar 'Ježa'- bubnjevi

Kako kad je grupa osnovana krajem 1977, bila je jedna iz talasa mladih rock grupa koje su bile aktivne u Sarajevu sa kraja 70–tih godina.

U grupi su u početku bili gitarista Muhamed Ražanica, basista Miralem Brodović, a klavijaturista Srđan Dalagija, gitarista Sretko Vujić i bubanjar Ramiz Kolar su ubrzo po osnivanju napustili grupu kao i pjevač Mario Leko koji se pridružio Horu Opere Sarajevskog pozorišta[1]. Nakon raspada grupe "Prvi Čin" grupi se zatim pridružio Kemo Šehbajraktarević na bubnjevima i Davor Ilić na gitari. U potrazi za pjevačem grupa je probala između ostalih Harija Varešanovića iz grupe "Zov", i Mladena Vojičića 'Tifu' iz "Prvog čina". Ispostavilo se da je Hari više naginjao šlagerskoj muzici te je on prihvatio ponudu sarajevskih Ambasadora da zamjeni pjevačicu Jasnu Gospić. 'Tifa' se lako uklopio sa grupom čiji je muzički stil bio hard rock[2] sa uticajem Blues-a i Jazz rock-a[3] te se on pridružio i ostao pjevač sve do odlaska 1979. godine kad ga je zamjenio gitarista i pjevač Amir Bešo.

Grupa “Kako kad” je bila vrlo progresivna za svoje vrijeme svirajući vlastitu muziku pod uticajemm bendova kao što, Allman Brothers Band[4], and Wishbone Ash[5] a njihovim kompozicijama su dominirale dionice sa dvije solo gitare. Grupa je bila zapažena od strane kritike ali i iako je imala nekoliko posjećenih koncerata u Sarajevu i u nekoliko drugih gradova u BiH koji su bili publicirani u medijima, grupa nije stekla puno obožavalaca zbog svog nekomercijalnog stila. Grupa je napravila samo nekoliko probnih snimaka uživo, ali njihova muzika i članovi su ostavili traga na Sarajevskoj muzičkoj sceni tog vremena. Najveći uticaj je imao budući pjevač Teške Industrije, Vatrenog Poljupca, Bijelog dugmeta, i Divljih jagoda, Mladen Vojičić 'Tifa'.

Grupa "Kako kad" se raspala 1980. godine kada su neki od članova otišli na služenje vojnog roka. Nakon povratka, Tifa se sa Zlatanom Čehićem, basistom grupe "Paradox" pridružio grupi "Top" koju je osnovao sarajevski pjevač Narcis Lalić. Grupi se zatim na kratko pridružio i Davor Ilić. Grupa "Top" je napravila nekoliko studijskih snimaka ali se raspala 1983. Tifa se onda pridružio Bijelom Dugmetu, Zlatan Čehić Divljim Jagodama, a Narcis Lalić Teškoj Industriji. Davor Ilić koji je od ranije bio ton majstor na Radio Sarajevu je također sarađivao za Radio Postaju Vrhbosna[6]od osnivanja 1992 pa do odlaska u SAD 1993.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.maf.ba/biografije/hor-opere-narodnog-pozorista.php[mrtav link]
  2. ^ http://www.allmusic.com/style/hard-rock-ma0000002636
  3. ^ http://www.allmusic.com/subgenre/jazz-rock-ma0000012014
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 28. 12. 2013. Pristupljeno 16. 10. 2019.
  5. ^ http://www.wishboneash.com
  6. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 14. 2. 2016. Pristupljeno 23. 10. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]