Kalifornijska pastrmka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kalifornijska pastrmka
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
PotklasaNeopterygii
InfraklasaTeleostei
NadredProtacanthopterygii
RedSalmoniformes
PorodicaSalmonidae
RodOncorhynchus
VrstaO. mykiss
Dvojno ime
Oncorhynchus mykiss
Walbaum, 1792.

Kalifornijska pastrmka (lat. Oncorhynchus mykiss) je slatkovodna riba iz porodice salmonida (lat. Salmonidae).

Opis[uredi | uredi izvor]

Kalifornijska pastrmka je vretenastog tijela, nešto šireg nego kod potočne pastrmke. Leđa su tamnozelene boje, a po bokovima se, cijelom dužinom tijela, pruža linija duginih boja zbog čega je u Sjedinjenim Američkim Državama nazivaju "rainbow trout". Cijelo tijelo joj je prekriveno tamnim pjegama. Raste od 35 do 70 cm dužine te 0,5 do 6 kg težine.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Ova riba vuče podrijeklo iz Sjeverne Amerike, a najrasprostranjenija je u američkoj saveznoj državi Kalifornija kojoj zahvaljuje svoj naziv. U Evropu je stigla 1880. godine međutim nikad se nije prilagodila evropskim vodama. Živi u čistim i bistrim rijekama sličnim životom domaće potočne pastrmke. Razmnožava se na tačno određenim mjestima, prvenstveno u Pirenejima. Jednostavno ih je uzgajati ih u ribogojilištima. Francuska je postala najveći evropski proizvođač uzgajane kalifornijske pastrmke.

Način života, stanište i ishrana[uredi | uredi izvor]

Kalifornijska pastrmka se najčešće pušta u zatvorene vodene površine poput manjih jezera. Najviše vremena provodi u sredini vodene površine, djelimično na dnu, djelimično na površini, a djelimično po sredini te dvije vodene razine. U rijekama boravi u dubljim dijelovima. S vremenom započinje spuštanje nizvodno.

Kao mala, kalifornijska pastrmka se hrani planktonom i sitnim vodenim životinjama, a kasnije prelazi na krupniju hranu, prvenstveno ribe, ali ne izbjegava ni rakove ili kukce.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

U svojoj prirodnom staništu u svojoj postojbini, kalifornijska pastrmka se razmnožava u trećoj godini života za ženke, a u drugoj za mužjake. Mrijest se odvija u gornjim dijelovima rijeka, od novembra do maja, pri temperaturi vode od 10 do 15 °C. Ženka prilikom mrijesta vrši pripremu pješčanog ili šljunčanog ležišta gdje će položiti 500 do 5.000 jajašaca. Nakon mužjakove oplodnje, inkubacija jajašaca traje dva do tri mjeseca, katkada i više u zavisnosti od temperature vode. Mlade pastrmke rastu brzo pritom se hraneći kukcima i njihovim ličinkama.

Reference[uredi | uredi izvor]