Kalisto (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kalisto (grč. Καλλιστώ, Kallistố) bila je kćerka kralja Arkadije Likona ili je bila nimfa.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Kalistino grčko ime dolazi od riječi καλλίστη, kallístê = najljepša.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Tizian: Dijana (Artemida) i Kalisto, 1556. - 1559.

Kalisto je bila Artemidina sljedbenica i zavjetovala se ostati djevicom. Ali u nju se zaljubio Zeus te su vodili ljubav dok je on bio prerušen u Apolona (za razliku od ove Heziodove, Ovidijeva verzija mita donosi da se Zeus prerušio u samu Artemidu). Kad se kupala s Artemidinim nimfama, otkriveno je da je trudna te je božica pretvorila u medvjeda, a u tom obličju je rodila i svog sina Arkada. Druga verzija priče govori da je Hera pretvorila Kalistu u medvjeda da bi se osvetila zbog muževe prevare.

Mit govori da je njen sin Arkad gotovo ubio u lovu kopljem, ali je Zeus to spriječio i oboje ih postavio kao sazviježđa Veliki medvjed i Mali medvjed na nebu. Druga verzija mita govori da su lovci uhvatili i nju i njenog sina te ih doveli Kalistinom ocu Likonu, a Zeus ih je potom pretvorio u sazviježđa.

Heri se to nije svidjelo te je tražila Tetiju da joj pomogne. Tetija ih je proklela da zauvijek kruže nebom i da nikad ne zađu ispod horizonta (zato su cirkumpolarni).

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]