Kalorija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kalorija je jedinica za energiju. Određena je kao toplina potrebna da se jedan gram vode pri tlaku 1 atmosfera ugrije za 1 °C. Zbog zavisnosti specifične toplote vode od temperature postoje različite definicije kalorije.

Kalorija, definisana pri 15 °C, je približno jednaka 4,1855 J. Međunarodna kalorija je približno jednaka 4,1868 J, a termohemijska kalorija 4,184 J.

Ne treba miješati kaloriju sa hranjivom kalorijom. Razlika je i u oznaci. Oznaka za fizikalnu kaloriju je "1 cal", a za hranjivu "1 kcal" što se može vidjeti i na raznim proizvodima. Oznaka 1 kcal je također oznaka i za kilo-kaloriju.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Kalorija koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.