Kambodža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kraljevina Kambodža
Kambodža
Zastava Kambodže Grb Kambodže
Zastava Grb
Himna"Nokoreach"

Položaj Kambodže
Glavni grad Phnom Penh
Službeni jezik kmeski, francuski i engleski
Državno uređenje Unitarna, parlamentarna, izborna, ustavna monarhija
 -  Kralj Norodom Sihamoni
 -  Predsjednik vlade Hun Sen
Nezavisnost 1949 
Površina
 -  Ukupno 181.040 km2 (87.)
 -  Vode (%) 2.5
Stanovništvo
 -  Ukupno 11.437.656 (65.)
 -  Gustoća stanovništva 74/km2 
Valuta Riel
Vremenska zona +7, ljeti +7
Internetska domena .kh
Pozivni broj 855

Kambodža, službeno Kraljevina Kambodža je suverena država u južnom dijelu Indokine. Zauzima površinu od 181.035 km2 i graniči sa Tajlandom na sjeverozapadu, Laosom na sjeveroistoku i Vijetnamom na istoku. Na jugozapadu izlazi na Tajlandski zaliv. Jedna je od najsiromašnijih država u regiji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Od 9. do 15. vijeka, Kambodža je bila središte moćnog Kmerskog Carstva, koje je bilo smješteno u drevnom Angkoru. U periodu od 1863. godine do 1953. godine Kambodža je bila pod francuskim protektoratom, a u perodu 1941. - 1945. godine za trajanja 2. svjetskog rata bila je pod Japanskom okupacijom. Tokom 50-ih i 60-ih godina ovog vijeka Kambodža je bila pod vladavinom kralja Norodoma Sihanouka. Važno razdoblje u historiji Kambodže zauzima Vijetnamski rat te okupacija od strane Vijetnamske vojske 1978. godine koja je trajala do 1990. godine. Godine 1993. usvaja se novi ustav kojim Kambodža ponovno postaje kraljevina nakon niza godina provedenih pod vijetnamskom okupacijom.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Kambodža je višestranačka monarhija s jednim zakonodavnim domom.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kambodža je omeđena s Tajlandom na zapadu, Laosom na sjeveru, Vijetnamom na istoku, a na jugu s Tajlandskim zaljevom.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Zbog burne novije historije privreda Kambodže se nije uspjela razviti te je jedno od najnerazvijenijih na svijetu, a stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom. Pored poljoprivrede turizam i proizvodnja odjeće i obuće su bitne privredne grane. Kambodža je u dvadesetogodišnjem građanskom ratu izgubila veliki dio infrastrukture, a stanovništvo je, većinom ruralno, vrlo slabo obrazovano što usporava ekonomski razvoj. BDP je u 2003. godini bio 1.900 $ po glavi stanovnika (izraženo u PPP-u).

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema procjenama iz 2013. godine u Kambodži je živjelo 15.205.539 stanovnika. Stanovništvo ove države je prilično homogeno jer oko 90% ukupnog stanovništva Kambođe čine Kmeri koji govore kmerski jezik koji je službeni jezik ove države. Osim Kmera u Kambodži živi i oko 5% Vijetnamaca i 1% Kineza.[1] Stopa nataliteta u zemlji je 25,4 promila. Stopa rasta stanovništva iznosi 1,7%, što je značajno više u odnosu na stope rasta u Tajlandu, Južnoj Koreji i Indiji.[2]

Građanski rat i kasniji genocid značajno su uticali na strukturu kambodžanskog stanovništva. 50% stanovništva je mlađe od 22 godina. Sa omjerom broja žena u odnosu na broj muškaraca koji iznosi 1,04 Kambodža ima najviši omjer žena u u subregiji gornjeg Mekonga. Kada je u pitanju stariji dio populacije, tj. stanovništva iznad 65 godina života, ovaj odnos je još izraženiji i iznosi 1,6:1 u korist ženskog spola.[1]

Kultura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Cambodia. CIA World FactBook.
  2. ^ "Birth Rate". CIA – The World Factbook. Cia.gov.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]