Idi na sadržaj

Kameo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kameo uloga ili Kameo nastup (često u skraćenom obliku samo cameo)[1] je vrsta kratkog nastupa neke poznate ličnosti u filmovima, video-igrama, predstavama ili na TV-u. Obično su to sami režiseri, sportisti, političari ili drugi poznati glumci. U većini slučajeva njihovi nastupi u tim sporednim ulogama nisu navedeni.

Režiseri poznati po kameo ulogama su Alfred Hitchcock (u svojim filmovima odigrao je čak 42 takve uloge), Peter Jackson i Martin Scorsese.

U Bosni i Hercegovini, Ahmed Imamović je odigrao malenu ulogu grobara sa traktorom u svom filmu "Go West".

Historija, upotreba i primjeri

[uredi | uredi izvor]

Prvobitno "kameo uloga" je označavala "kratki nastup lika koji se izdvaja od ostalih manjih uloga". U Oxfordovom rječniku engleskog jezika kameo se povezuje sa značenjem "kratke književne skice ili portreta", koje se temelji na doslovnom značenju riječi "cameo".[2]U novije vrijeme, "kameo" se odnosi na bilo koji kratki nastup, bilo kao izmišljeni ili stvarni lik. Kameo nastupi se uglavnom ne pripisuju u špicama zbog svoje kratkoće a mnogi nastupi su samo radi publiciteta. Drugi kameo nastupi su vid priznanja za doprinos glumca za njegov raniji rad, kao u slučaju mnogih filmskih adaptacija, TV serija, ili novih verzija ranijih filmova. Ostali odaju počast umjetnicima ili poznatim ličnostima zbog njihovog rada u određenoj oblasti. Primjer kameo pojavljivanja u Disney filmovima su film iz 2010. godine Tangled i film iz 2013. Frozen, gdje su među gostima koji dolaze u palatu povodom Elsinog krunisanja Rapunzel i Eugene.

Kameo nastupi se također javljaju u romanima i drugim književnim djelima. "Književni kameo" obično uključuje poznati lik iz drugog djela koji se nakratko pojavljuje kako bi uspostavio zajednički prostor, da bi iznio mišljenje, ili da oda poštovanje. Balzac je često koristio ovu praksu, i to u svojoj Ljudskoj komediji. Ponekad je kameo historijska osoba koja "svrati malo" do izmišljenog lika u historijskom romanu, kao što je Benjamin Franklin koji dijeli pivo sa Phillipeom Charboneauom u romanu The Bastard autora Johna Jakesa.

Kameo pojava može biti autor djela kako bi stavio neku vrstu ličnog "potpisa" na priču. Clive Cussler nastupio je u svom triler romanu kao "grubi starac" koji je savjetovao heroja romana Dirka Pitta. Vladimir Nabokov je često stavljao sebe u svojim romanima; na primjer, vrlo sporedan lik Vivian Darkbloom (anagram od imena autora) u romanu Lolita. Primjer u svijetu stripova je strip Johna Byrnea Iron Fist # 8, gdje Byrne sam ima nastup, te Patak Dačo (na posteru), Spider-Man i Mary Jane Watson, Sam McCloud, Fu Manchu i Wolverine.

Pojavljivanja na samom početku karijere su se često pogrešno smatrala kao kameo. Sylvester Stallone se pojavljuje u Woody Allen ovom filmu Banane gdje je se pojavio samo kao glavni bandit iz metroa, pet godina prije njegovog izbijanja u vrh glume sa ulogom iz 1976. u filmu Rocky. Drugi primjeri su Elijah Wood u filmu Povratak u budućnost II i Samuel L. Jackson u filmu Egzorcist III. Ovo su bili rani nastupi tada još nepoznatih glumaca.

Filmski režiseri

[uredi | uredi izvor]

Quentin Tarantino se pojavljuje u kameo nastupima ili manjim ulogama u nekim od njegovih filmova. Isto tako, Peter Jackson je imao kratki kameo u svim svojim filmovima, osim za svoj prvi dugometražni film Loš ukus u kojem glumi glavni lik, kao i u filmu Hobbit: Bitka pet armija. Na primjer, on igra seljaka koji jede mrkvu u filmovima Gospodar prstenova: Prstenova družina i Hobbit: Smaugova pustošenja; zatim igra Rohan ratnika u filmu Gospodar prstenova: Dvije kule i pirata Nostroma u filmu Gospodar prstenova: Povratak kralja. Sve četiri njegove pojave su bez dijaloga i u treptaj oka možete ga propustiti. On se također pojavljuje u svojoj obradi King Konga iz 2005. kao nišandžija na dvokrilcu u finalu filma, poredeći sa originalnim filmom gdje Merian Cooper, režiser filma, igra istu ulogu. On se također pojavljuje u kameu u filmu Hot Fuzz kao čovjek preobučen u Djeda Mraza koji ubada lik Simona Pegga.

Režiser Martin Scorsese se pojavljuje u pozadini njegovih filmova kao posmatrač ili nevidljivi lik. U filmu Ko to kuca na moja vrata, on se pojavljuje kao jedan od gangstera; zatim je električar koji popravlja rasvjetu u filmu U sitne sate i putnik u filmu Taksist. Također otvara svoj film iz 1986. Boja novca sa monolog o umjetnosti igranja bilijara. Osim toga, on se pojavljuje sa suprugom i kćerkom kao bogati njujorčanin u filmu Bande New Yorka, zatim se pojavljuje kao posjetilac pozorišta i čuje se kao kinooperater u filmu Avijatičar.

Na isti način, Roman Polanski se pojavljuje kao plaćeni gangster u filmu Kineska četvrt, koji unakažava lik Jacka Nicholsona tako što mu zareziva nos sa oštricom svog noža.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "cameo | Definition from the Film topic | Film". www.ldoceonline.com. Pristupljeno 2021-07-09.
  2. ^ Oxford English Dictionary, "cameo".