Idi na sadržaj

Kamičak na nebu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kamičak na nebu
Zaštitni omot za prvo izdanje
AutorIsaac Asimov
Originalni nazivPebble in the Sky
Dizajn koricaRichard M. Powers[1]
DržavaSAD
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačDoubleday
Datum izdanjaJanuar 1950
Vrsta koricaTvrde i meke korice
Broj stranica223

Kamičak na nebu (engleski: Pebble in the Sky) je naučnofantastični roman američkog pisca Isaaca Asimova, objavljen 1950. Ovo djelo je njegov prvi roman — dijelovi serije Zadužbina su se pojavljivali još od 1942. u časopisima, ali Zadužbina nije objavljena u obliku knjige sve do 1951. Originalne knjige Zadužbina su takođe niz povezanih epizoda, dok je ovo kompletna priča koja uključuje jednu grupu likova.

Historija izdavanja[uredi | uredi izvor]

Prvobitno je napisan u ljeto 1947. pod naslovom "Ostari sa mnom" (engleski: Grow Old with Me) za Startling Stories, čiji se urednik Sam Merwin, Jr. obratio Asimovu da napiše kratki roman od četrdeset hiljada reči za časopis. Naslov je bio pogrešan citat Rabi ben Ezre Roberta Browninga, čijih je prvih nekoliko stihova (koji počinju "Ostari zajedno sa mnom! / Najbolje tek treba da bude...") uključeno u završni roman. Startling Stories su ga odbacili na osnovu toga što je naglasak časopisa bio više na avanturi nego na naučnoj fantastici (iako je urednik pozvao Asimova da napiše kao eksperiment za časopis), i ponovo ga nazvao John W. Campbell, njegov uobičajeni urednik. 1949. urednik Doubleday Walter I. Bradbury prihvatio je priču na prijedlog Frederika Pohla, pod uslovom da se proširi na sedamdeset hiljada riječi i da se naslov promijeni u nešto više usmjereno na naučnu fantastiku; objavljeno je u januaru 1950. kao Kamičak na nebu. "Ostari sa mnom" je kasnije objavljen u svom originalnom obliku zajedno sa drugim nacrtima priča u "The Alternate Asimov's" 1986.[2]

U knjizi Prije zlatnog doba, Asimov je napisao da je na Kamičak na nebu utjecala kratka priča "Proxima Centauri" Mareja Lenstera.

Knjiga je više puta reizdavana: 1953. od strane Galaxyja, 1957. i 1964. od Bantama, 1958. i 1982. od Corgija kao prvo britansko izdanje, 1968. od strane Sidgwicka & Jacksona s tvrdim koricama, 1969., 1972., 1974. i izdanja s tvrdim koricama) i 1981. Sphere Science Fiction, 1971. i 1975. Fawcett Books, 1983. Del Rey Books, 1986. s tvrdim koricama, Grafton i 1990. ponovo Doubleday tvrdim koricama; osim toga, ponovo je štampan kao dio serije Carstvo, 1986. od strane Ballantine Books, 1992. od strane Spectre i 2010. od Orb Booksa, iu štampanom iu Kindle izdanju.

Kamičak na nebu je također bio uključen u brojne omnibuse: prvi 1952. u Trokut zajedno s ostalima u serijalu Galaktičko Carstvo (Zvijezde, kao prašina i Svemirske struje koji su objavljeni tek ranije te godine), 1978. u The Far Ends of Time and Earth zajedno sa The End of Eternity i zbirkom kratkih priča Earth Is Room Enough, i ponovo s romanima iz serije Galaktičko Carstvo 2002. kao romanima Carstva.

Knjigu je za radio adaptirao Ernest Kinoy za Dimenziju X kao "Kamičak na nebu"; Prvo emitovano 1951, objavljeno je kao audio download 2007. od strane Radio Spiritsa, te ponovo 2011.

Pozadina priče[uredi | uredi izvor]

Knjiga počinje sa likom penzionisanog krojača iz sredine 20. vijeka, koji je slučajno gurnut naprijed u budućnost. Do tada je Zemlja postala radioaktivna i ima nizak status u ogromnom Galaktičkom Carstvu. Postoji i misterija i borba za moć, i mnogo debata i ljudskih izbora. Protagonist je sasvim običan čovjek, a ne tipičniji heroj svemirske opere.

Radnja ove knjige odvija se u istom svijetu kao i serijal Zadužbina. Zemlja je dio Carstva Trantor, kasnije mjesto gdje je Hari Seldon otkrio psihohistoriju. Asimov se vratio temi radioaktivne Zemlje u Zvijezde, kao prašina; Svemirske struje; i Zadužbina i Zemlja. Najpotpunije ga je istražio u Roboti i Carstvo.

Kamičak na nebu grupisan je zajedno sa Zvijezde, kao prašine i Svemirske struje kao takozvani serijal Galaktičko carstvo. Međutim, oni su samo labavo povezani, dešavaju se između ere Spacers-a i serije Zadužbina, ali se na drugi način ne preklapaju u vremenu, lokaciji ili temi.

U ovom djelu, za razliku od The End of Eternity, putovanje kroz vrijeme je jednosmjerno i nekontrolisano. Malo je vjerovatno da su tehnologije povezane, budući da, prema Andrewu Harlanu, energetski zahtjevi za transport čovjeka s tehnologijom Eternity daleko premašuju mogućnosti Zemlje iz dvadesetog vijeka.

Jedan element romana koji je Asimov posebno volio je uključivanje scene izlaganja koja se odvijala tokom partije šaha između dva lika. Asimov je, prepričavajući sve poteze, reagovao protiv uobičajene tendencije romanesknog prikaza šahovskih partija da se zanemaruje radnja na tabli. Igra koju je odabrao da predstavi bila je pobjeda Grigorija Levenfiša (crni) nad Borisom Verlinskim (beli) u Moskvi 1924, koja je pobjedniku donijela nagradu za briljantnost.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Dok hoda ulicom u Chicagu, Joseph Schwartz, penzionisani krojač, nesvjesna je žrtva nesreće u obližnjoj nuklearnoj laboratoriji, pomoću koje je trenutno prebačen desetine hiljada godina u budućnost (50.000 godina, prema procjeni jednog lika, brojka koja je kasnije promijenjena u kasnijim radovima Asimov kao "greška"). Nalazi se na mjestu koje ne prepoznaje, a zbog očiglednih promjena u govornom jeziku tako daleko u budućnosti, ne može ni sa kim komunicirati. Odlutao je na farmu i udomio ga je par koji tamo živi. Zamijenili su ga za mentalno nerazvijenu osobu i potajno ga nude kao subjekt za eksperimentalni postupak za povećanje njegovih mentalnih sposobnosti. Procedura, koja je prethodno ubila nekoliko subjekata, funkcionira u njegovom slučaju, i on otkriva da brzo može naučiti govoriti trenutni jezik. Takođe polako shvata da mu je procedura dala snažne telepatske sposobnosti, uključujući sposobnost da projektuje svoje misli do tačke ubijanja ili ranjavanja osobe.

Zemlju, u tom trenutku, ostatak Galaktičkog Carstva vidi kao buntovnu planetu - pobunila se tri puta u prošlosti - a stanovnici su široko kritikovani i diskriminisani. Zemlja također ima nekoliko velikih radioaktivnih područja, iako uzrok nikada nije stvarno opisan. Sa velikim nenaseljivim područjima, radi se o veoma siromašnoj planeti, a svako ko nije u stanju da radi zakonski je obavezan da bude eutanaziran. Ljudi na Zemlji takođe moraju biti pogubljeni kada napune šezdeset godina, postupak poznat kao "Šezdeset", sa vrlo malim izuzecima; uglavnom za ljude koji su dali značajan doprinos društvu. To je problem za Švarca, koji sada ima šezdeset i dvije godine.

Zemlja je dio Trantorijanskog Galaktičkog Carstva, sa stalnim prokuratorom, koji živi u gradu s kupolom na visokim Himalajima i galaktičkim vojnim garnizonom, ali u praksi njome vlada grupa "vjerskih fanatika" orijentisanih na Zemlju i koji vjeruju u krajnjoj superiornosti Zemljana. Stvorili su novi, smrtonosni supervirus koji planiraju upotrijebiti da ubiju ili pokore ostatak Carstva, te da se osvete za način na koji je galaksija tretirala njihovu planetu. Građani Carstva nisu svjesni smrtonosnih virusa na Zemlji i pogrešno vjeruju da je Zemljina okolina ta koja im uzrokuje "radijacijsku groznicu" i da Zemljani ne predstavljaju prijetnju Carstvu.

Joseph Schwartz, zajedno s Affretom Shektom, naučnikom koji je razvio novi uređaj koji je pojačao Schwartzove mentalne moći, njegovu kćer Polu Shekt i gostujući arheolog Bel Arvardan, zarobljeni su od strane pobunjenika, ali su pobjegli uz pomoć Schwartzovih novih mentalnih sposobnosti i jedva su u stanju da zaustave plan za oslobađanje virusa. Schwartz koristi svoje mentalne sposobnosti da isprovocira pilota iz carskog garnizona da bombarduje mjesto gdje postoji arsenal supervirusa.

Knjiga se završava na noti pune nade - možda se Carstvo može uvjeriti da obnovi Zemlju i ponovo uvede nekontaminirano tlo.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Boucher i McComas su bili razočarani romanom, rekavši da su uprkos Asimovljevim dobrim idejama "njegov težak tretman i rutinska radnja razočaravajući.[3] L. Sprague de Camp je, međutim, visoko preporučio roman, hvaleći ga kao "odličnog; jedan od rijetkih zaista zrelih i profesionalnih poslova dostupnih u obliku knjige [1950.].... Asimovljeva karakterizacija je dobra, njegova napetost je gotovo nepodnošljiva, a njegovo rukovanje temom grupnih predrasuda je maestralno."[4] Floyd C. Gale iz Galaxy Science Fictiona rekao je čitaocima "Ne propustite" to i druge Carstvo romane.[5] Lester del Rey je smatrao da je roman "prvorazredna priča."[6]

Mjesto u širem serijalu o Zadužbini[uredi | uredi izvor]

Hronologija[uredi | uredi izvor]

Procjena od 50.000 godina je u suprotnosti s hronologijom datom u kasnijim Asimovljevim romanima, posebno u Zadužbina i Zemlja i Čeličnim pećinama. Potonji roman ukazuje da je robot R. Daneel Olivaw konstruiran nekih tri hiljade godina nakon osnivanja New Yorka. Zadužbina i Zemlja, u svojoj završnoj sceni, utvrđuje da Daneel preživi u period krize, nakon kolapsa Prvog galaktičkog carstva. On daje svoju starost kao (otprilike) dvadeset hiljada godina. Sistem datiranja Galaktičke ere, kojem se pridržava većina Asimovljeve serije Zadužbina, postavlja Zadužbinu i Zemlju otprilike dvanaest hiljada godina nakon događaja iz Kamičak na nebu. Kada se saberu sve razlike, vremensko pomjeranje Josepha Schwartza ga je na kraju prevelo samo za nekih jedanaest milenijuma u budućnost.

U osnivanju, Galaktičko carstvo postoji već 12.000 godina. Vjeruje se da nuklearna energija postoji već 50.000 godina, iako je to mnogo nakon ere Kamičak na nebu.

Historijska analogija[uredi | uredi izvor]

Očigledna historijska analogija je između Zemlje u knjizi i historijske situacije Judeje pod Rimskim Carstvom, sa fanaticima koji planiraju pobunu protiv Trantora po uzoru na Zilote koji su 66. n. e. pokrenuli Prvi jevrejsko-rimski rat koji je završio uništenjem jerusalimskog hrama, događaj iz jevrejske historije. Ovo se dobro uklapa u opštu šemu da je Trantor ekvivalent Rimu, a Trantorov kasniji pad u seriji Zadužbina je ekvivalent propadanju Rima vjekovima nakon uništenja Jerusalima. Asimovljev položaj u ovoj drevnoj istorijskoj kontroverzi je jasan, pri čemu su fanatični pobunjenici nesumnjivi negativci knjige. Važno je napomenuti da je Joseph Schwartz – čovjek iz prošlosti koji je na kraju osujetio zavjeru fanatika – očito Židov, a njegova akcija zapravo spašava ljude buduće Zemlje od ponovnog izvođenja velike tragedije Schwartzovog vlastitog naroda.

Sudbina Zemlje[uredi | uredi izvor]

U Zadužbina i Zemlja opisano je da je Carstvo započelo obnovu Zemlje, ali da je to kasnije napušteno. Tu su i potomci starog stanovništva na "Alphi", planeti koja kruži oko jednog od sunaca Alpha Centaurija. Tamo ih je naselilo Carstvo, koje je namjeravalo napraviti cijeli teraformirani svijet, ali koje je na kraju proizvelo samo jedno veliko ostrvo. Janov Pelorat je izjavio da je, ako je ispravno shvatio legende o Alphi, početak pokušaja restauracije bio neposredno prije perioda mnogo većih problema za Carstvo. Daneel objašnjava da je imao ulogu u pokušaju obnove Zemljinog tla i naseljavanju ljudi u "Alphi", ali je postigao manje nego što je želio. Ne raspravlja se o tome da li je on lično bio uključen u stvarne događaje u Kamičku na nebu, ali se snažno implicira. Ostaje otvorenim da su se druge izbjeglice sa Zemlje mogle naseliti negdje drugdje u svemiru.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Publication Listing". Isfdb.org. Pristupljeno November 27, 2013.
  2. ^ Davidson, S. (novembar 2001). "Debugging using resublimated thiotimoline". IEEE Design & Test of Computers. 18 (6): 80–80. doi:10.1109/mdt.2001.970426. ISSN 0740-7475.
  3. ^ "Recommended Reading", F&SF, Summer 1950, str. 106
  4. ^ "Book Reviews", Astounding Science Fiction, August 1950, str. 146–47
  5. ^ Gale, Floyd C. (juni 1962). "Galaxy's 5 Star Shelf". Galaxy Science Fiction. str. 190–194.
  6. ^ "Reading Room", If, april 1972, str. 119

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]