Kamil Silajdžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kamil Silajdžić (1916, Breza - 28. april 1997, Sarajevo), bosanski efendija i hafiz

Biografija[uredi | uredi izvor]

Hadži Hafiz Kamil efendija Silajdžić je rođen 1916. godine u Brezi. Nakon što je završio osnovnu školu u rodnoj Brezi, Hafiz Silajdžić prelazi u Visoko gdje je započeo medresu, a zatim prelazi u Sarajevo gdje završava Gazi Husrev-begovu Medresu 1934. godine. Istovremeno završava i hifz 1934. Nakon toga, započeo je muallimsku karijeru predavajući u raznim mektebima. Kratko vrijeme je predavao i u rodnoj Brezi, a zatim prelazi u Ulema-medžlis i radi kao činovnik. Godine 1958. počinje predavati kiraet u Gazijinoj Medresi, i na toj poziciji ostaje punih trideset godina. Za to vrijeme, izvodi veći broj hafiza kojima je uvijek ujedno bio i muhafiz i zaštitnik. Pored kiraeta, predavao je i Akaid. Dugogodišnja vezanost za Gazijinu Medresu mu je omogućila da lično upozna i razvije prijateljstvo sa velikim brojem uglednih alima, uključujući Ahmed ef. Bureka, Mehmed ef. Handžića, Kasim ef. Dobraču, i Husein ef. Đozu.

Umro je 28. aprila 1997. godine, tri dana nakon dženaze njegove hanume. Iza sebe je ostavio dvojicu sinova od kojih je jedan Dr. Haris Silajdžić, bivši ministar vanjskih poslova i premijer RBiH i nekadašnji član Predsjedništva BiH, i dvije kćerke od kojih je jedna Sadžida Silajdžić, bivša generalna konzulkinja BiH u Istanbulu i bivša ambasadorka BiH u Islamabadu.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Tedžvid", udžbenik pravilnog učenja Kur'ana, ko-autor sa hafizom Ibrahim ef. Trebinjcem, Sarajevo, 1973.
  • Tarihi, objavljeni 2008. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]