Kanal Rajna–Majna–Dunav

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kanal Rajna-Majna-Dunav)
Kanal u blizini grada Nürnberga
Položaj kanala na potezu između gradova Bamberga i Kelheima

Kanal Rajna-Majna-Dunav (njemački: Rhein-Main-Donau-Kanal) ili Kanal Majna-Dunav, Kanal RMD, Evropski kanal, je vještački kanal u njemačkoj pokrajini Bavarskoj koji spaja rijeke Majnu i Dunav. Proteže se od grada Bamberga, preko Nürnberga do Kelheima. Kanal spaja Sjeverno more, odnosno Atlantik sa Crnim morem, osiguravajući tako plovni put između delte Rajne (kod holandskog Rotterdama) i delte Dunava u istočnoj Rumuniji, odnosno jugozapadnoj Ukrajini.

Kanal je dovršen 1992. godine i ukupne je dužine od 171 kilometra.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ideja o povezivanja dunavskog i rajnskog sliva kanalom seže daleko kroz historiju. 793. godine, car Karlo Veliki je naredio izgradnju kanala Fossa Carolina ili Karlsgraben koji bi povezivao rijeku Schwäbische Rezat, pritoku Rednitza, sa rijekom Altmühl u blizini Treuchtlingena.

Između 1836. i 1846. godine izgrađen je Ludwig Canal ili Ludwigskanal, nazvan po kralju Ludwigu I od Bavarske, koji je povezivao Bamberg i Kelheim. Kanal je bio nedovoljne širine, sa mnogim ustavama i manjkom vode u glavnom dijelu kanala. Zbog navedenih razloga, plovni put kanalom je ubrzo postao neekonomičan, posebno s obzirom na brzi napredak izgradnja željezničke mreže u južnom dijelu Njemačke. Kanal je konačno napušten 1950. godine, nakon što je donesena odluka da se ne ulaže u obnovu kanala koji je pretrpio štetu tokom 2. svjetskog rata.

1917. godine, Bavarska skupština je usvojila zakon koji se poziva na razvoj rute "između Aschaffenburg i Passau", kapaciteta za plovidbu brodova nosivosti 1.200 tona. Dana 13. juna 1921. godine, Bavarska i njemački Rajh su zaključili sporazum o izgradnji plovnog puta "Majna-Dunav".[1] Prema ovom planu, uz proširenje korita rijeka Majne i Dunava, izgradio bi se i kanal koji bi povezao ove dvije rijeke. 30. decembra 1921. je osnovana je i kompanija Rhein-Main-Donau AG (RMD-AG) koja je zadužena za izradu projekta. Za finansiranje plovnog puta, RMD AG je dobila kontrolu nad vodnim resursima Majne, Dunava, Lecha, Altmühla i Regnitza.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ „Ein Traum wird Wirklichkeit" Die Fertigstellung des Main-Donau-Kanals ('"A Dream Becomes Reality": the Completion of the Main-Danube Canal'), Siegfried Zelnhefer, July 1992.