Kangshung strana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rute na Mount Everestu. Lijevo su prikazane američka ruta (crvena boja) i ruta internacionalne ekspedicije iz 1988. god. (svijetlo-plava) i čileanske iz 1992. god.

Kangshung strana ili istočna strana je kineska strana Mount Everesta. Visoka je 3.350 m, od Kangshung lednika do vrha. Gledano odozdo desno se završava sjeveroistočnim grebenom a lijevo Južnim prevojem i Jugoistočnim grebenom. Donji dio strane, širok je oko 3 km. i sastavljen je od stepenastih stijena, između kojih su brojni kuloari (jaruge). Gornji dio sadrži brojne smrtonosne viseće ledene gromade i nesigurnog snijega u izobilju. Relativna međusobna izoliranost penjača također pridonosi faktoru nesigurnost. Zbog svega toga je ova strana daleko nepovoljnija i najmanje korištena za uspon na vrh.[1]

Usponi[uredi | uredi izvor]

Prvi pokušaj uspona na Everest bio je 1981. god. američku ekspediciju vodili su Richard Blum i Louis Reichardt, a članovi ekspedicije bili su Edmund Hillary, George Lowe, John Roskelley, David Breashears, i Kim Momb. Stigli su do visine oko 7.000 metara kada su prekinuli uspon zbog velike opasnost od lavina.

Prvi uspješan uspon preko Kangshung strane izvela je 1983. god američka ekspedicija koju je vodio James D. Morrissey. Poslije napornih pet i po sedmica na vrh su izašli: Kim Momb, Carlos Buhler, Louis Reichardt, George Lowe, Dan Reid i Jay Cassell.

Godine 1988, jedna američko - britanska ekspedicija ispenjala je novi smjer prema Južnom prijevoju, i završila uspon standardnim smjerom Jugoistočnim grebenom. Stephen Venables, bio je tada prvi Britanac sa usponom na vrh bez dodatne upotrebe kisika. Amerikanci Ed Webster Robert Anderson bez dodatnog kisika stigli su do Južnog vrha, a kanađanin Paul Teare do Južnog prijevoja. Ovu rutu je 1992. god je uspješno ponovila čileanska ekspedicija. Do vrha su stigli Rodrigo Jordan, Cristian Garcia-Huidobro i Juan Sebastian Montes.

Reference[uredi | uredi izvor]